Šivanje za začetnike

Vsak začetek je lahko težak, vendar se lahko z vztrajnostjo in dobrimi nasveti daleč pride. Če se že dlje časa spogleduješ s šivanjem, vendar nisi prepričan_a, kje začeti, je današnja objava kot nalašč zate. Skupaj se bomo namreč sprehodili skozi osnovne informacije, ki jih moraš vedeti, preden se usedeš za šivalni stroj.

KJE ZAČETI?

Poleg dobre volje potrebuješ za začetek še nekaj osnovnih izdelkov, ki ti bodo pri šivanju v veliko pomoč:

 

  • šivalni stroj
  • škarje za blago ali krožno rezilo in podlaga za rezanje
  • blago (priporočamo neraztegljive tkanine, kot je npr. bombažni poplin)
  • kakovosten in trpežen sukanec
  • nožek za paranje

 

Na začetku si vzemi čas, da se dobro spoznaš s pripomočki ter dobiš občutek za šive. Nikar ne obupaj, na začetku je vse videti veliko težje.

 

 

NA KAJ MORAŠ BITI POZOREN_A?

 

Poznavanje šiviljskih izrazov

Si morda že slišal_a za hefto ali čolniček? V šiviljskem svetu se pogosto srečujemo z nerazumljivimi izrazi ali kraticami. Vendar ne skrbi; da ti olajšamo prve korake, smo na enem mestu zbrali najbolj pogoste besede, s katerimi se srečuje vsak začetnik. Da ne bo vsega preveč, smo slovarček razdelili na prvi in drugi del.

 

 

Izbira pravega šivalnega stroja

Dober šivalni stroj ti bo pri šivanju delal družbo dolga leta. Da prideš do ugotovitve, kateri šivalni stroj je pravi zate in tvoje projekte, se moraš vprašati nekaj ključnih vprašanj. Kaj želim šivati? Koliko denarja želim porabiti? Želim mehanski ali elektronski šivalni stroj? Na kaj moram biti pozoren_na? Vse odgovore ti razkrijemo v blog objavi.

 

 

Pranje in krčenje blaga

Izbira blaga za svoj prvi projekt je vedno posebna izkušnja. Pri izbiri ne pozabi preveriti krčenja blaga, ki nam pogosto uide iz misli in v končni fazi lahko tudi pokvari projekt. Različne vrste blaga se namreč pri prvem pranju različno obnašajo in zato smo pripravili krajši vodič, da se lažje izogneš napakam.

 

 

Izbira pravega sukanca

Tako kot je pomembna izbira prave igle, tako je pomembna tudi izbira pravega sukanca. V naši ponudbi najdeš sukance za različne namene. Da pa lažje ugotoviš, kateri sukanec potrebuješ za svoj projekt, preberi blog objavo, kjer ti med drugim pojasnimo tudi, kaj pomenijo številke, ki opisujejo debelino sukanca.

 

 

 

Izbira prave strojne igle

Pri šivanju se pogosto porodi vprašanje, kakšen tip in velikost igle izbrati za naslednji projekt. Odgovor je zelo preprost – odvisno je od uporabljene vrste in debeline blaga ter sukanca. Izbira prave igle je namreč ključna za kakovosten šiv. Pri izbiri prave igle si pomagaj z blog objavo, kjer smo razdelali vrste igel glede na uporabo.

 

 

 

Razlikovanje med šivi

Verjetno se na tej točki že sprašuješ, čemu obstaja toliko različnih šivov, ki jih ima tvoj šivalni stroj. Za večino projektov sicer potrebuješ le raven in cik-cak šiv, poznavanje vseh ostalih pa je le dodaten plus. Da bodo tvoji projekti bolj dovršeni, preveri šest najbolj uporabnih šivov, s katerimi se lahko lotiš vsakega projekta.

 

 

Čiščenje in vzdrževanje stroja

Šivalni stroj ti lahko zvesto služi dolga leta, če zanj lepo poskrbiš, ga očistiš in po potrebi naoljiš. Če šivalni stroj uporabljaš vsak dan, priporočamo, da ga očistiš vsaj enkrat na teden. Če z njim šivaš enkrat na teden, potem je zaželeno, da ga očistiš enkrat na nekaj tednov oz. enkrat na mesec. Morda se to sliši kot velik zalogaj, vendar ti zagotavljamo, da temu ni tako. S tem namenom smo pripravili tudi video posnetek, kjer ti pokažemo, kako lahko to narediš doma.

 

 

 

ZAČETNIŠKI PROJEKTI 

Za enostavnejši začetek smo pripravili seznam enostavnih projektov, za katere smo prepričani, da jim boš kos. Njihova izdelava je enostavna in kot nalašč za vse, ki niste suvereni za šivalnim strojem.

 

 

 

 

Veselo na delo!