Šivalni slovar, 1. del

Kaj je hefta in kaj naborek? Pa čolniček in vretence? Morda se ti te besede trenutno slišijo kot kitajščina, a ne skrbi! Na kupček smo zbrali najbolj pogoste besede, s katerimi se srečuje vsak začetnik, ko se uči šivati.

Poznavanje šivalnega slovarčka ti bo zagotovo olajšalo vsak projekt. Da boš iskano besedo lažje našel_a, smo jih razvrstili po abecednem redu. Ker je besed kar precej, ti tokrat predstavljamo besede, povezane s šivalnim strojem in tehnikami šivanja, naslednjič pa obdelamo še besede, povezane z blagom in krojenjem.Cik-cak šiv: Cik-cak šiv je šiv cik-cak oblike. Uporablja se za obšivanje robov z namenom preprečevanja cefranja, pa tudi za šivanje elastičnih materialov. Tukaj preveri, kateri so ostali najbolj uporabni šivi.

 

Čolniček: Čolniček je manjši del pri šivalnem stroju. Je neke vrste ohišje, v katerega vstavimo vretence s sukancem.

 

 

 

Gumbnica: Gumbnica je obšita luknja, skozi katero povlečemo gumb in oblačilo zapnemo. Šivalnih stroji omogočajo avtomatsko ali vsaj 4-stopenjsko izdelavo gumbnice. Gumbnica je izdelana iz dveh vzporednih ozkih in gostih cik-cak šivov, ki sta zgoraj in spodaj povezana s širšim gostim cik-cak šivom, na sredini pa ima izrezano luknjo. 

 

 

 

Hefta: glej naudarek.

 

Lovilec: Lovilec je manjši rotirajoč del šivalnega stroja, ki služi vnašanju spodnjega sukanca skozi zanko zgornjega sukanca. Poznamo več tipov lovilcev, npr. CB lovilec, ki ga običajno najdemo pri mehanskih šivalnih strojih, horizontalni, industrijski lovilec itd.

 

 

 

Naborek: Naborek je nabrano blago, izdelamo pa ga s pomočjo dveh vzporednih vrst dolgega ravnega šiva (ročnega ali strojnega). Po končanem šivanju nežno napnemo spodnji sukanec in blago naberemo na želeno širino. Naborek prišijemo na mesto, da ostane trajen, sukanec, s katerim smo blago nabrali, pa izvlečemo. Tukaj si oglej dva različna načina izdelave naborkov.

 

 

 

Nadržek: Nadržek izdelamo, ko moramo določen del blaga nabrati na želeno dolžino, pri čemer blago ne sme biti nagubano - npr. pri vstavljanju rokava pri srajci. Izdelamo ga s pomočjo dolgega ravnega šiva. Po končanem šivanju nežno napnemo spodnji sukanec in blago naberemo na želeno dolžino nadržka in ga zlikamo. Po likanju mora biti nadržek brez gubic. Sukanec nadržka izvlečemo šele, ko nadržani del sešijemo z drugim ustreznim delom.

 

Naudarek: Naudarek so dolgi ohlapni šivi, ki dve ali več plasti blaga začasno držijo skupaj, preden jih sešijemo. Uporablja se tudi za prenos oznak s kroja na blago in za izdelavo naborkov. Naudarek lahko izdelamo ročno, pri čemer na začetku in koncu ne naredimo vozla, ali pa s šivalnim strojem, in sicer izberemo največjo možno dolžino ravnega šiva, šiva pa na začetku in koncu ne zatrdimo. 

 

Obšivanje: Obšivanje je zaključevanje surovih robov blaga z namenom preprečevanja cefranja. Blago lahko obšijemo s cik-cak šivom na navadnem šivalnem stroju ali z overlock šivom na opletilnem/overlock stroju.

 

Obšivni šivalni stroj: Obšivni šivalni stroj se uporablja za šivanje raztegljivega blaga in za obšivanje surovih robov.

 

 

 

Overlock šiv: Overlock šiv je vrsta obšivnega šiva, ki se uporablja za zaključevanje surovih robov blaga. Izdelamo ga lahko z obšivnim oz. overlock šivalnim strojem, če pa le-tega nimamo, imajo nekateri gospodinjski šivalni stroji tudi neke vrste ponarejeni overlock šiv, ki je lahko dobra alternativa.

 

 

 

Overlock šivalni stroj: glej obšivni šivalni stroj.

 

Raven šiv: Raven šiv je šiv v obliki ravne linije, njegova glavna naloga pa je združevanje dveh ali več plasti blaga. Tukaj preveri, kateri so ostali najbolj uporabni šivi.

 

Robljenje: Robljenje je zaključevanje spodnjega robu izbranega oblačila z zagibom, npr. roba srajce ali hlačnic. To naredimo tako, da rob blaga dvakrat zapognemo navznoter (da ni več viden surovi rob blaga) in nato prešijemo z ravnim šivom.

 

Skriti šiv: glej slepi šiv.

 

Slepi šiv: Slepi ali skriti šiv uporabimo takrat, ko želimo oblačilo zarobiti tako, da se šivov ne vidi. Izdelamo ga lahko s šivalnim strojem ali ročno. Poleg robljenja se uporablja tudi za nevidno šivanje odprtin. Tukaj preveri, kateri so ostali najbolj uporabni šivi.

 

Strojne igle: Strojne igle so igle, ki jih vstavimo v šivalni stroj in z njimi šivamo. Na voljo so različne igle, ki se uporabljajo v različne namene, najbolj pogosto pa se uporabljajo univerzalne. Več o strojnih iglah in kako izbrati pravo za svoj projekt, si lahko prebereš tukaj.

 

 

 

Stopalka: Stopalka je del šivalnega stroja, na katerega pritiskamo s stopalom, da aktiviramo premikanje igle oz. začnemo šivati.

 

Tačka: Tačka je majhen snemljiv kovinski ali plastičen del šivalnega stroja, ki se nahaja pri igli. Prepoznamo jo po značilni obliki sani. Ko šivamo, drži blago na mestu. Ko želimo šivati, jo spustimo na blago s pomočjo ročice, ki se nahaja desno zadaj za iglo. Ko končamo s šivanjem, jo ponovno dvignemo. Obstajajo različne vrste in oblike šivalnih tačk, ki se uporabljajo v različne namene; npr. tačka za šivanje skrite zadrge ali tačka za izdelavo gumbnic ipd.

 

 

 

Vretence: Vretence je plastičen ali kovinski pripomoček, na katerega navijemo sukanec. Le-ta služi kot spodnji sukanec pri šivalnem stroju, ki skupaj z zgornjim, igelnim sukancem tvori šiv.

 

 

 

Zatrjevanje šiva: Šiv zatrdimo tako, da najprej naredimo nekaj šivov naprej in nato nekaj šivov nazaj, tako da pritisnemo na gumb za vzvratno šivanje. To naredimo zato, da preprečimo, da bi šiv na začetku oz. koncu razpadel.Upamo, da so ti razlage pomagale in odgovorile na marsikatero vprašanje 😊