Različne šivalne tačke in kako jih uporabiti

Ponudba tačk za šivalne stroje je danes na trgu naravnost osupljiva. S pravo izbiro tačke za svoj projekt si lahko olajšaš delo, ali pa dodaš kreaciji krasne detajle brez katerih bi bil končni izdelek veliko bolj pust.

Za začetek želimo s teboj podeliti nekaj nasvetov:

 

Vedno priporočamo, da kupiš originalne šivalne tačke - torej tačke istega proizvajalca, ki je izdelal tvoj šivalni stroj. Le tako se boš izognil_a morebitnim zapletom in dosegel_a najboljši rezultat in kakovost šiva.

Vsak proizvajalec ima v ponudbi različne tipe šivalnih strojev (standardni gospodinjski, vezilni, overlock, coverlock, industrijski) in temu ustrezno izbiro šivalnih tačk, zato svetujemo, da se pred nakupom tačk dobro pozanimaš o kompatibilnosti z izbranim šivalnim strojem.

Vsak tip tačke je običajno na voljo v več različicah - kovinska, plastična, različnih velikosti ipd. - ki se med seboj razlikujejo tudi od proizvajalca do proizvajalca. Naš vodič ti bo dal splošen pregled najpogosteje uporabljanih šivalnih tačk, za bolj specifičen pregled tačk za tvoj šivalni stroj pa ti priporočamo, da se obrneš na proizvajalca oz. pooblaščenega uvoznika za izbrano znamko šivalnih strojev.

 

 

Seznam najpogosteje uporabljanih tačk

 

Predstavljamo ti najpogosteje uporabljane šivalne tačke. Za podrobnejšo predstavitev in fotografijo posamezne tačke klikni na izbrano tačko.

 

 

 

Predstavitev šivalnih tačk in kako jih uporabiti

 

Večnamenska / standardna cik-cak tačka

Standardna tačka je tačka, ki je običajno priložena vsakemu gospodinjskemu šivalnemu stroju. Uporablja se lahko za praktično vse vrste šivov - od ravnega in cik-cak šiva, pa vse do najrazličnejših dekorativnih šivov - in bo najverjetneje tačka, ki jo boš pri šivanju najpogosteje uporabljal_a. Z njo lahko šivamo široko vrsto šivov in materialov, pri nekaterih materialih ali tehnikah pa lahko vseeno pride do težav.

 

Tačka za raven šiv

Primer materiala, pri katerem imamo lahko težave, če ga šivamo s standardno cik-cak tačko, je šifon. Pri uporabi standardne tačke za šivanje šifona se lahko zgodi, da material potegne pod vbodno ploščo šivalnega stroja, čemur pa se lahko izognemo prav z uporabo tačke za raven šiv, saj ima manjšo odprtinico za iglo in posledično je več tačke v kontaktu z vbodno ploščo. Zaradi tega je verjetnost, da bo blago potegnilo pod njo, precej manjša. Dodatno jo lahko zmanjšamo tudi z uporabo vbodne plošče za raven šiv. Pomembno pa je vedeti, da se takšna tačka lahko uporablja samo s sredinsko poravnanim ravnim šivom, sicer bo igla zadela v tačko.

 

Tačka za zadrge

Večina šivalnih strojev ima priloženo tudi tačko za šivanje zadrg. Takšna tačka ima na vsaki strani odprtinico za iglo, kar omogoča, da lahko šivamo tik ob zobcih zadrge. Glede na to, katero stran zadrge bomo šivali, položimo zadrgo na ustrezno stran tačke in šivamo vzdolž zobcev. Nato postopek ponovimo še na drugi strani zadrge. Določeni šivalni stroji imajo tudi možnost nastavljanja položaja igle za še bolj natančno pozicioniranje šiva. Tačko za zadrge lahko uporabimo tudi za šivanje okrasnih trakov.

 

Tačka za skrite zadrge

Tačka za šivanje skrite zadrge je namenjena samo šivanju skrite zadrge. Na spodnji strani ima dva kanalčka, ki pri šivanju pokrivata zobce zadrge in tako omogočata, da šivamo kar se da blizu njih, še posebej, če ima naš šivalni stroj možnost nastavljanja položaja igle.

 

Tačka za gumbnice

Tačka za šivanje gumbnic je od standardne tačke precej daljša. Poznamo več vrst tačk za gumbnice - takšne, ki jih uporabljamo za šivanje gumbnice v štirih korakih, in takšne za šivanje avtomatske gumbnice. Tačka za šivanje gumbnice v štirih korakih ima običajno na eni stranici oznake za pomoč pri šivanju prave dolžine gumbnice. Tačka za šivanje avtomatske gumbnice ima zadaj dodan še prostor, kamor vstavimo gumb, kar šivalnemu stroju omogoču šivanje gumbnice prave dolžine. V vsakem primeru priporočamo, da gumbnico vedno najprej izdelate na manjšem koščku blaga.

 

Tačka za prišivanje gumbov

Tačka za prišivanje gumbov ni nič drugega kot tačka, ki bo naš gumb držala na mestu, ko ga bomo šivali. Z njo lahko prišijemo gumbe z dvema ali s štirimi luknjicami, ne glede na velikost gumba. Na šivalnem stroju samo izklopimo spodnji transport, dolžino šiva nastavimo na 0, širino šiva pa prilagodimo razmiku med luknjicama na gumbu (ali preprosto izberemo program za šivanje gumbov - odvisno od tega, kaj je pri našem šivalnem stroju na voljo).

 

Tačka za robljenje

Tačko za robljenje uporabljamo za hitro robljenje občutljivih, prosojnih materialov, kot je npr. šifon. Takšna tačka ima na sredini neke vrste špiralo, v katero vodimo rob blaga, da ga tačka zavije oz. zapogne in nato prišije na mesto, s čimer dobimo lep, ozek rob. Na voljo je v različnih velikostih za različne širine robov - običajno od 2 do 6 mm. 2 in 3 mm tačka je primerna za lahke tkanine, 4 mm za tkanine lažje do srednje gramature in 6 mm za težje, bolj kompaktne tkanine.

 

Tačka s sredinskim vodilom

Takšna tačka ima na sredini nameščeno ozko vodilo, ki omogoča natančno šivanje na dveh spojenih tkaninah, npr. pri šivanju prešitih odej, ko želimo, da je šiv točno tam, kjer sta dve tkanini združeni. Ker se vodilo lepo usede v spoj, v katerem želimo narediti šiv, nam takšna tačka zelo poenostavi šivanje, saj preprečuje, da bi zašli ven iz spoja in šivali izven njega. Paziti moramo samo, da je vodilo ves čas šivanja v spoju.

 

Teflonska (PTFE) tačka

Teflonska (PTFE) tačka ali tačka z “non-stick” premazom na spodnji strani je idealna za šivanje materialov, ki pod standardno tačko slabo drsijo. Takšni materiali so umetno ali pravo usnje, semiš, vinil, PVC, laminirane tkanine ipd. 

 

Tačka za slepi šiv

Če želimo izdelati skoraj neviden šiv, vendar nimamo časa (ali volje) za ročno šivanje, si lahko pomagamo s tačko za slepi šiv. Takšna tačka ima desno stran širšo kot levo in običajno levo stran višjo (ali pa je višina desne strani prilagodljiva), tako da ima dovolj prostora za tri plasti blaga, ki bodo pod levo stranjo tačke, in eno plast blaga, ki bo pod desno stranjo tačke. Na šivalnem stroju izberemo slepi šiv in sledimo navodilom v uporabniškem priročniku našega šivalnega stroja. Pazimo, da igla pri vstopanju v prepognjen rob blaga zajame le eno nit tkanine, saj le tako lahko zagotovimo, da bo šiv na lični strani karseda neopazen. V kolikor zajame večji del blaga, moramo prilagoditi položaj igle ali nastaviti regulator na tački (če ga le-ta ima). Tačka za slepi šiv se posebej dobro obnese na bolj grobo tkanih materialih, kot sta lan in volna, saj so šivi zaradi njune teksture že v osnovi manj opazni. Na bolj gosto tkanih materialih bodo šivi manj opazni, če je material vzorčast.

 

Tačka za prostoročno šivanje

Tačka za prostoročno šivanje je namenjena kreativnemu šivanju ali vezenju prostoročnih motivov. Z njo lahko šivamo v vse smeri in s šivom praktično rišemo po blagu. Zelo zabavno! Pazimo le, da pred šivanjem spustimo spodnji transport, da nas ne bo oviral pri ustvarjanju. Poigramo se lahko tudi z uporabo različnih okrasnih sukancev - mavričnih, kovinskih, okrasnih ipd. in tako dosežemo popolnoma drugačen videz šiva oz. vezenja.

 

 

Sedaj ko poznaš razlike med tačkami, si pri naslednjem projektu vzemi čas in preveri, katera ti bo v največjo pomoč.