6 najbolj uporabnih šivov

Če si bolj nov/-a v šivanju, se verjetno sprašuješ, čemu je namenjenih nešteto šivov, ki jih ima tvoj šivalni stroj. Morda se ti zdi, da več kot jih je na voljo, več stvari boš lahko šival/-a, v resnici pa večine ne boš niti uporabil/-a. Zagotovo pa te zanima, kateri šivi ti bodo pri vsakem projektu prišli najbolj prav.

Za večino projektov sicer potrebuješ le raven in cik-cak šiv; vsi ostali šivi so samo dodaten plus. Naj ti vseeno predstavimo 6 najbolj uporabnih šivov, s katerimi se lahko lotiš vsakega projekta.

 

RAVEN ŠIV

Raven šiv je najpogosteje uporabljani šiv, s katerim skupaj šivamo dve ali več plasti blaga, delamo okrasne šive, naudarjamo, blago nabiramo itd.

 

Za različne namene uporabljamo različne dolžine ravnega šiva:

osnovni šiv - dolžina med 2 in 3

okrasni šiv - dolžina med 3 in 4

naudarjanje, nabiranje - 4 ali več

 

 

 

CIK-CAK ŠIV

Cik-cak šiv najpogosteje uporabljamo za obšivanje robov, da preprečimo cefranje blaga. Lahko ga uporabimo tudi pri šivanju pletiv, če nimamo overlock stroja, saj je takšen šiv prožen, zaradi česar se šiv ne strga, ko ga raztegnemo. Cik-cak šiv uporabljamo tudi za šivanje okrasnih aplikacij na blago.

 

Za različne namene uporabljamo različno širino in dolžino cik-cak šiva:

obšivanje robov – širina 4, dolžina 2,5

šivanje pletiv – širina 1, dolžina 2,5

robljenje pletiv – širina 4, dolžina 3

šivanje aplikacij – širina 4, dolžina 0,5

 

 

 

PONAREJENI OVERLOCK ŠIV

Za obšivanje robov uporabljamo tudi prožen ponarejeni overlock šiv. Od overlock šiva, ki ga naredimo z overlock strojem, se razlikuje v tem, da stroj pri pravem overlock šivu odvečno blago odreže proč. Večina šivalnih strojev ima za ta šiv tudi posebno tačko, ki pomaga pri tem, da blago pri šivanju ostane zravnano.

 

 

 

ŠIV ZA IZDELAVO GUMBNICE

Tudi najbolj osnovni šivalni stroji imajo šiv za izdelavo gumbnic; program je lahko avtomatski (gumbnico izdela v enem koraku) ali 4-stopenjski (med posameznimi koraki moramo spremeniti nastavitve šiva). Če tvoj šivalni stroj nima programa za gumbnice, jih lahko izdelaš z različnimi širinami cik-cak šiva.

 

 

 

SLEPI ŠIV

Slepi šiv se uporablja za robljenje oblek, kril in hlač, ko želimo, da se rob ne vidi. Na hrbtni strani izgleda kot neenakomeren cik-cak šiv, na prednji pa je vsake toliko časa le en majhen šiv, ki se ga skoraj ne vidi, če uporabimo sukanec enake barve, kot je blago. Za šivanje slepega šiva uporabljamo posebno tačko. 

 

 

 

OKRASNI ŠIV

Okrasne šive uporabljamo za popestritev projektov. Vsak šivalni stroj ima malce drugačen nabor okrasnih šivov. Predlagamo, da vzameš kos blaga in se malo poigraš, da ugotoviš, kateri so ti najbolj všeč.