Pranje in krčenje blaga

Krčenje blaga je pogosto nekaj, kar nam lahko hitro uide iz misli in posledično pokvari celoten projekt, ki smo si ga zamislili. Ker se različne vrste blaga pri prvem pranju različno obnašajo, smo zate pripravili krajši vodič, da se lahko izogneš neželenim napakam.

Pred vsakim začetkom šivanja je pomembno, da blago operemo. Prvi razlog je ta, da z njega odstranimo vso umazanijo, ki se je morda nabrala v procesu izdelave ali transporta. Drugi razlog pa je zagotovo krčenje blaga, ki navadno nastopi pri prvem pranju. Si predstavljaš, da bi blago sešil_a brez predhodnega pranja in bi se tvoja dokončana kreacija ob prvem pranju skrčila za kar celo številko ali dve?

 

Večina naravnih materialov se ob prvem pranju skrči za nekaj odstotkov. Za bombaž je npr. značilno 5-odstotno krčenje, kar sicer ni veliko, vendar pa se moramo zavedati, da 10- ali več-odstotno krčenje tudi ni nenavadno. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno blago oprati in posušiti na enak način, kot nameravaš to početi v prihodnje.

 

 

 

Kdaj blaga pred uporabo ni potrebno oprati?

 

Obstaja tudi nekaj izjem, kjer v predpripravo blaga ni potrebno vključiti tudi pranja.

 

To je navadno takrat, ko govorimo o šivanju modnih dodatkov, ki jih tudi navadno ne bi prali v pralnem stroju (npr. denarnice, torbice, pasovi itd.).

 

To se prav tako nanaša na določena oblačila, ki jih nosimo v čistilnico in jih ne čistimo doma (npr. volnene jaknice, svilene obleke itd.). V tem primeru lahko uporabimo paro in se z likalnikom le približamo materialu.

 

Prav tako ni potrebno prati 100 % sintetičnega blaga, vendar je priporočljivo, saj se tako izognemo morebitni umazaniji.

 

 

Nekaj dodatnih nasvetov pred začetkom pranja

 

  • Če iz izbranega blaga izrežeš kvadratek dimenzije 10 x 10 cm in ga opereš v stroju, lahko potem točno določiš, za koliko se bo to blago skrčilo. Podatek lahko shraniš za v prihodnje.
  • Blaga ne polagaj v pralni stroj zloženega, pač pa ga odvij.
  • Blago operi skupaj s podobnimi barvami, saj lahko tkanina spusti nekaj odvečne barve.
  • Blago po pranju tudi zlikaj.

Kako izračunati odstotek krčenja blaga? Po pranju kvadratek ponovno izmeri in rezultat odštej od prvotne dimenzije. Tako dobiš razliko, ki predstavlja vrednost krčenja. Vrednost krčenja deli s prvotno velikostjo kvadratka in nato pomnoži s 100, da dobiš odstotek krčenja.

 

Primer: kvadratek velikosti 10 x 10 cm operemo. Po pranju košček posušimo in ponovno izmerimo. Tokrat kvadratek meri 9,5 x 9,5 cm. 9,5 cm odštejemo od 10 cm, da dobimo vrednost krčenja, ki je 0,5 cm. To vrednost delimo s prvotno velikostjo kvadratka, torej 0,5/10 in pomnožimo s 100. Tako dobimo odstotek krčenja: 5 %.

 

Seznam najpogostejših materialov in kako z njimi ravnati

 

BOMBAŽ

Večina bombažev je zelo enostavna za vzdrževanje in ne zahteva posebne pozornosti. Za vsak slučaj, če želiš biti ekstra pozoren_na, smo jih spodaj razdelili. Preden bombažno blago obesiš, ga dobro stresi, saj bo tako imelo manj gub in blago se bo dlje obdržalo.


Lažji (batist, voal): Priporočeno je ročno pranje z blagim detergentom, da se v pralnem stroju ne bo preveč pomečkalo in uničilo.
Srednje težak in težji (poplin, saten, platno, keper, panama): Tako blago lahko opereš v pralnem stroju.
Bombažna flanela: Predlagano je, da flanelo opereš več kot enkrat, saj se lahko precej skrči.

Jeans: Operi ga dvakrat v topli vodi. Kot vsak bombaž, se tudi jeans nekoliko skrči, lahko pa izpusti tudi nekaj barve.

LANENE TKANINE

Tudi lanene tkanine lahko brez težav opereš v pralnem stroju, odsvetujemo pa sušenje s sušilnim strojem. Slednji namreč lahko povzroči, da se blago začne bolj nitkati, poleg tega bo blago še bolj zmečkano. Ko blago opereš in ga želiš polikati, priporočamo, da ga vsake toliko malce poškropiš z vodo. Tako bo likanje veliko lažje.

VOLNA

Najbolje je, da volnene izdelke operete ročno ali pa, da na stroju izberete blag program, ki bo blago opral s hladno vodo. Vsekakor odsvetujemo uporabo sušilnega stroja, poleg tega pa je na koncu zaželena uporaba pare, da se blago skrči kolikor gre, preden vanj zarežete.

SVILA

Vse svile in mešanice s svilo žal niso enake in zato predlagamo, da vedno preverite način vzdrževanja še pri nakupu blaga. Za veliko materialov je namreč zaželen obisk čistilnice, nekatere pa lahko opereš doma, in sicer na roke in z blagim milom.

VISKOZA

Blago iz viskoze lahko brez težav opereš v svojem pralnem stroju, vendar svetujemo, da ga ne izpostavljaš sušilnemu stroju in raje dovoliš, da se posuši na zraku. Po koncu sušenja pa blago polikaj, vendar pazi, da ni likalnik nastavljen na zelo visoko temperaturo, saj se lahko blago uniči.

ACETAT, AKRIL, POLIAMID IN POLIESTER

Vse naštete materiale lahko opereš v pralnem stroju in najbolje bi jih bilo posušiti na zraku. Če jih posušiš v sušilnem stroju, priporočamo, da jih vzameš ven, še preden se do konca posušijo. To bo tudi pripomoglo k zmanjšanju statičnosti.

LIOCEL (oz. TENCEL)

Tudi liocel ni občutljiv na pralni stroj in ga lahko tako brez slabe vesti opereš. Sami ga najraje posušimo na zraku, ne bo pa nič narobe, če uporabiš sušilni stroj.

 

Poleg navedenega imej v mislih, da se naravni materiali krčijo bolj, kot umetni. Če z nekim materialom nimaš izkušenj, je potem res najbolje, da poskusiš oprati majhen košček blaga in na njemu opazuješ ter izmeriš, za koliko se je skrčilo.

 

Sedaj, ko veš, kako je najbolje ravnati z vsakim materialom, verjamemo, da ne bo prišlo do nepotrebnih napak. Zavihajmo rokave in veselo na delo 😉

 

 

VIRI:

https://charlottekan.com/blogs/sewingblog/tips-on-how-and-why-to-pre-wash-fabric
https://oliverands.com/community/blog/2017/10/how-to-pre-wash-your-fabric-before-sewing.html
https://sewsweetness.com/2011/08/sewing-back-to-school-prewashing-fabric.html?v=ce774d9cab3a