DODATNI 15 % popust na VSE! Koda: VSE15

Zero waste kimono

Z mislijo na toplejše dni smo pripravili nov DIY projekt, ki te ne bo razočaral. Kimono je privlačen modni kos, ki ga najpogosteje nosimo spomladi ali poleti. Zaradi divjega vzorčka je idealen za kombiniranje s preprostimi kavbojkami ter enobarvnimi majicami. Najboljše pri vsem je, da pri šivanju porabimo vse blago in nimamo večjih ostankov, ki bi romali v smeti.

POTREBUJEMO:

  • 2,35 m poliester ali viskozne tkanine širine 140 cm

  • 0,65 m centilina

 

Blago razrežemo tako, kot je prikazano na shemi. Po širini blaga narežemo trakove. Potrebujemo 1x pas, 2x obrobo vratnega izreza in 2x obrobo rokava.

  

Ko režemo blago za kimono, ga najprej zložimo na polovico. Pregib predstavlja naša ramena. V levem in desnem kotu izrežemo kvadrat 35 x 50 cm. Nato v zgornjo plast blaga zarežemo sredino našega kimona, ki sega do pregiba. Ob razrezu si označimo polkrožno obliko široko približno 18 cm in dolgo 25 cm. Okroglino oblikujemo v solzico.

 

 

 

V prvem koraku šivanja našega kimona vzamemo dva kosa velikosti 35 x 50 cm, ki smo ju prej izrezali, in ju položimo lice na lice. Sešijemo daljšo stranico (po vertikali). Šivamo 1 cm od roba. Šiv nato obentlamo, zalikamo in naredimo nadšiv na poljubno stran, v tem primeru na desno stran. 

 

Opomba: mi smo se vseeno odločili, da bi želeli malo krajši kimono, zato smo pred šivanjem vse štiri pravokotnike velikosti 35 x 50 cm razpolovili na končno dimenzijo 35 x 25 cm.

 

 

 

Nato naredimo rob na krajših stranicah, tako da blago dvakrat zapognemo za 0,5 cm in polikamo. Enako storimo na drugih dveh 35 x 50 cm kosih (oz. 35 x 25 cm kosih), le da zarobimo le po eno stranico. Če imate vzorec, naj bodo stranice, ki so zarobljene, nasprotne in ne enake.

 

 

 

Obrobljene kose polagamo na spodnji del kimona. Širši kos položimo na hrbtni del lice na lice, manjša dva pa položimo na sprednji polovici, prav tako lice na lice. Pri tem pazimo da je zarobljen rob pozicioniran proti zunanji strani kimona. Kose nato zašijemo na kimono, jih obentlamo in naredimo nadšiv. 

 

 

 

Kimono zložimo lice na lice (prednjo stran kimona položimo na hrbtno stran) in poravnamo stranski rob. Šivamo od začetka rokava do točke, kjer smo zašili manjše kose blaga na rob kimona. Šiv naj bo 1 cm od roba, nato ga še obentlamo. S tem smo ustvarili razporek.

 

 

 

Potem se lotimo utrjevanja trakov s centilinom. Utrdimo vseh pet trakov (pas, obroba vratnega izreza in obroba rokava), tako da jih polikamo z lepljivo stranjo na blago.

 

 

 

Vzamemo oba trakova, ki sta namenjena za obrobo vratnega izreza. Položimo ju lice na lice in spojimo krajši stranici. Šivamo 1 cm od roba, šiv obentlamo, zalikamo in naredimo nadšiv. Trak nato prepognemo po daljši stranici hrbet na hrbet in ga ostro polikamo.

 

 

 

Trak nato pozicioniramo na sredino kimona in ga pritrdimo. Šivamo 1 cm od roba, šiv obentlamo, zalikamo in naredimo nadšiv.

 

 

 

Nato vzamemo trakova za obrobo rokavov, ju prepognemo na pol in zašijemo krajši stranici skupaj. Šivamo 1 cm od roba, šiv obentlamo, zalikamo in naredimo nadšiv. Nato trak ponovno prepognemo po daljši stranici hrbet na hrbet in ostro polikamo. Trak nato položimo v rokav in ga pritrdimo. Šivamo 1 cm od roba, šiv obentlamo, zalikamo in naredimo nadšiv. Enako ponovimo na drugem rokavu.

 

 

 

V naslednjem koraku se lotimo spodnjega roba kimona. Rob dvakrat zapognemo na notranjo stran za 1 cm in naredimo šiv.

 

 

 

Za konec pripravimo še pas. Trak zložimo lice na lice na polovico po daljši stranici in zašijemo 1 cm od roba. Trak nato obrnemo na pravo stran in ga polikamo. Oba zunanja robova rob zavihamo na notranjo stran in polikamo. Nato naredimo nadšiv po celotnem robu traku.

 

 

 

Da nam bo pas stal na mestu, pripravimo še zankico iz sukanca. Sukanec si odvijemo, da dobimo daljšo nit in jo zložimo na polovico. Dve niti nato vdanemo v iglo in ponovno zložimo na polovico in na koncu naredimo vozel. Na stranskem šivu, v višini, kjer želimo trak, naredimo šiv in nato še enega na isto mesto, da sukanec zatrdimo. Ko naredimo naslednji šiv, pustimo zanko in jo razpremo z dlanjo. Nato s prsti primemo nit na desni strani in jo potegnemo skozi zanko. Zatrdimo vozliček tako, da potegnemo nit na levi strani. Korak ponavljamo, dokler ne dobimo verižice dolžine 8 cm. Ko pridemo do želene dolžine, zadnjo zanko izpustimo, da naredimo vozliček. Na koncu naredimo šiv na isto mesto, kjer smo zanko začeli šivati,  in ga zatrdimo. Enako ponovimo še na drugi strani kimona in v zanki vdenemo pas.

 

 

 

TA-DA! Izdelal_a si kimono, ki ga lahko nosiš za vsak dan, za doma ali za na lepše 😀

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: