Vodič za izbiro šivalnega stroja

Vsak nakup hobi šivalnega stroja je nekaj prav posebnega, saj je ta stroj naš spremljevalec še dolga leta. Seveda, to velja v primeru, da kupimo primeren in kakovosten šivalni stroj, ki nam bo odgovarjal. Preveri nasvete, s katerimi ti Miha iz Šivalne tehnike pomaga pri izbiri.

Tudi tokrat smo se povezali s Šivalno tehniko in pripravili nabor vprašanj, ki ti bodo pomagala pri nakupu šivalnega stroja. Če želiš tudi ti za svoj denar dobiti le najboljše, beri dalje ali pa si poglej video na koncu te objave 😉

 

 

1. Kakšen uporabnik sem in kaj želim šivati?

Prvo se moraš opredeliti, in sicer določi, kakšen uporabnik si. Si osnovni, ki šiva le zase ali svoje najbližje iz preprostih, elastičnih materialov? Si napredni uporabnik, ki se nekoliko bolje spozna na šivanje in se za šivalnim strojem počuti udobno? In na koncu, ali si poznavalec_ka, ki ima šivanje v malem prstu? Poleg tega se vprašaj, kaj nameravaš šivati? So to manjša popravila tkanin, otroška oblačila, manjši dodatki itd., ali je govora o večjih projektih? Izbiro vedno prilagodi potrebam. 

 

 

2. Koliko denarja želim porabiti? 

Cene hobi šivalnih strojev se na trgu gibajo od 100 do 5000 € in več. Zato se je potrebno dobro pozanimati in premisliti, koliko denarja bi v nakup vložil_a. Po tem, ko si odgovoriš na vsa zastavljena vprašanja in imaš v glavi jasno sliko o tem, kaj iščeš, je najbolje, da se odpraviš v prodajalno in se pogovoriš še s prodajalcem šivalnih strojev. Tudi oni lahko dobro svetujejo.

 

 

3. Želim mehanski ali elektronski šivalni stroj? 

Najprej je potrebno poznati razliko med enim in drugim. Npr. mehanski stroji imajo po večini širino šiva največ 5 mm in z njimi težje šivamo dekoracije oz. vzorci niso tako lepi. Tudi overlock šiv ne bo tako lep kot pri elektronskem šivalnem stroju. Mehanski stroji pogosto prav tako nimajo takih možnosti udobja kot jih nudijo elektronski, tj. pozicija igle, samodejna napetost sukanca, odrez sukanca, da nam ne zbeži iz igle, dobra LED osvetljava itd.

 

 

4. Kako pomembna je kakovost šivalnega stroja? 

Poskrbi, da bo šivalni stroj, ki ga kupiš res kakovosten, saj ti bo tako dobro služil še dobra leta. Tehtanje med ceno in kakovostjo je tukaj ključnega pomena. Predvsem poskrbi, da bo stroj primeren za tvoje potrebe. Med najpogosteje omenjenimi in uporabljenimi stroji je znamka japonskega proizvajalca, Janome, ki je lani slavila 100 let.

 

Si vedel_a, da je bila znamka Janome prva, ki je začela uporabljati okroglo vretence in tako dosegla enostavnejše šivanje brez zatikanja?

 

 

5. Kakšna je opcijska oprema šivalnega stroja? 

Z "opcijsko opremo" ne mislimo standardne opreme, ki je del šivalnega stroja in ti pripada takoj ob nakupu, pač pa opremo, ki jo lahko sčasoma dokupiš za boljšo uporabniško izkušnjo in rezultat. Govorimo npr. o tačkah za prostoročno šivanje, tačkah za robljenje, aparatih za šivanje trakov, dodatne mizice za povečanje delovnega prostora itd. Tako obvezno preveri, kakšne so tvoje možnosti za nadgradnjo v prihodnosti. 

 

 

6. Kje lahko kupim šivalni stroj?

Najbolje je, da preveriš razne ponudnike, preden se odločiš za enega. Pri svoji raziskavi ne pozabi vprašati, ali so pooblaščeni in nudijo tudi servis stroja. To je najboljša možnost, saj ti lahko priskočijo na pomoč tudi ob manjših težavah. Pri pogovoru z zaposlenimi poskusi ugotoviti, ali se tudi oni spoznajo na ponudbo. Tako ti bodo boljše svetovali že v samem začetku. 

 

 

7. Na kaj še moram biti pozoren_na?

Pri nakupu obvezno preveri, ali ti pripada tudi garancija in predvsem preveri, kako dolgo je veljavna. V primeru napake ali težave jo lahko izkoristiš. Prav tako preveri, če so priložena navodila jasno in razumljivo napisana. Pogosto se namreč zgodi, da nam pri novem stroju ni vse jasno in vedno pride prav, če si lahko pomagamo z navodili.

 

 

Več uporabnih informacij najdeš v video posnetku delavnice:

 

 

 

S pravim šivalnim strojem bo vsak šiviljski podvig mala malica 😊