Čiščenje in vzdrževanje šivalnega stroja

Ni skrivnost, da s pravilno uporabo in vzdrževanjem lahko podaljšamo življenjsko dobo vsake naprave. Zato poskrbi, da bo tudi tvoj šivalni stroj deloval še dolgo.

Na šivalni stroj namreč pogosto pozabimo ali menimo, da za brezhibno delovanje ne potrebuje toliko nege. Ker to ne drži, hitro preberi napotke za vzdrževanje in čiščenje. 

 

Vsak šivalni stroj je drugačen in tako svetujemo, da pred začetkom preveriš navodila, ki si jih prejel_a ob nakupu stroja. Gre namreč za to, da imajo določeni stroji specifike, ki jih je pri čiščenju potrebno upoštevati (npr. nekaterih šivalnih strojev ni potrebno naoljiti itd.). Ob nejasnostih in okvarah se posvetuj s pooblaščenim serviserjem. 

 

 

Kako pogosto moram očistiti šivalni stroj? 

Odgovor na to je zelo preprost – odvisno od uporabe 😊 Če šivalni stroj uporabljaš vsak dan, je priporočeno, da ga očistiš vsaj enkrat na teden. Če šivaš z njim enkrat na teden, potem je zaželeno, da ga očistiš enkrat na nekaj tednov oz. enkrat na mesec. To ne velja za oljenje, zgolj za čiščenje in lovljenje izgubljenih nitk.

 

 

Kako pravilno očistim šivalni stroj? 

Najprej ga zaradi varnosti izklopi iz elektrike. Za čiščenje potrebuješ čopič ali ščetko, za vse izgubljene nitke pa si lahko pomagaš s sesalcem. Pazi le, da ne posesaš igle ali ostankov igle. 

 

Ko se prepričaš, da je stroj izklopljen, umakneš rokavnik in odstraniš tačko ter potegneš sukanec ven. Tako dobiš enostaven dostop do vbodne plošče.

 

Nekatere vbodne plošče so pritrjene z vijaki, ki jih lahko odstraniš le s pomočjo izvijačev. Ko vbodno ploščo umakneš, lahko vidiš notranjost stroja. Odstraniš čolniček in tako prideš do lovilca. Notranjost dobro očistiš s ščetko. Zelo pomembno je, da očistiš tudi transporterje. Pri tem si lahko pomagaš tudi s sesalcem. 


S čopičem ali sesalcem previdno očistiš tudi čolniček, saj se lahko zadaj med vzmet ujame kakšna spuščena nitka in zaradi tega pride do težav pri spodnji napetosti. To pomeni, da posledično ne moreš narediti lepega šiva.

Ko vse opraviš, postaviš čolniček nazaj na svoje mesto. Na koncu namestiš nazaj tudi vbodno ploščo. 

 

 

Preprost postopek čiščenja s ščetko si lahko ogledaš v spodnjem posnetku.

 

 

 

Kako pravilno naoljim šivalni stroj?

Sedaj, ko je stroj očiščen, je čas še za oljenje stroja, ki bo poskrbelo, da bo šivalni stroj deloval gladko in brezhibno. Za to potrebuješ olje. Obvezna je uporaba primernega strojnega olja za ta namen, ki ga ne smeš nadomestiti z npr. navadnim jedilnim oljem ipd. 

 

Ker pa se nekateri stroji oljijo sami, ti na tem mestu priporočamo, da si dobro prebereš navodila, ki si jih prejel_a ob nakupu šivalnega stroja. Tam je točno opisano, katera mesta moraš naoljiti in kako pogosto - če je to sploh potrebno. 

 

 

Sedaj je čas, da zavihaš rokave 😉

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt:
Več artiklov najdete v kategorijah: