Košarica iz blaga

Večnamenska košarica iz blaga je odlična rešitev za shranjevanje vseh drobnarij ali za organizacijo doma. Poleg tega jo lahko uporabiš tudi za popestritev praznične mize. Za kakšen namen pa jo boš uporabil_a ti?

POTREBUJEMO:

  • poplin in lažja dekorativna tkanina
  • polnilo
  • obrobni trak
  • debelejši filc (2 do 3 mm)
  • sukanec

 

Velikost košarice je poljubna, premer poljubno spremenimo, prav tako višino stranice. Košara je primerna za serviranje kruha, pekovskega peciva, za pirhe ipd. Uporabimo jo lahko kot košarico za kvačkarske, pletilske ali šiviljske pripomočke. Uporabimo primerno bombažno blago, ne preveč mehko, npr. platno, dekorativne tkanine, džins.

 

 

 

Dno je v obliki kroga, ki je tudi osnova, iz katere izhajamo. Velikost izberemo sami. Na papir narišemo krog in naredimo šablono. Prerišemo ga na pisano in črtasto blago in dodamo 1 cm dodatka za šiv. V našem primeru je premer kroga 21 cm.

 

 

 

Krog prerišemo na debelejši filc, kjer pa ne dodajamo dodatka za šiv. Izrežemo. 

 

 

 

Pisano blago obrnemo s hrbtno stranjo proti sebi, nanj položimo krog iz filca, čez položimo črtast krog z lično stranjo proti sebi. Kroge sešijemo po celem obsegu 0,5 cm od roba. 

 

 

 

Za stranico košarice iz blaga izrežemo pravokotnika oz. trakova. Dolžina traku je enaka obsegu kroga. Širina traku določa višino košarice. V našem primeru je trak velikosti 16 cm × 66 cm (plus dodatki za šiv 1 cm).

 

 

 

Trakova zložimo skupaj s hrbtnima stranema in sešijemo eno daljšo stranico (1 cm od roba). V razmiku 10 cm trakova šestkrat sešijemo navpično na daljšo stranico. Tako naredimo žepke. (nariši puščice in šiv).

 

 

 

Na sešiti daljši stranici pri vsakem navpičnem šivu naredimo trikotno zarezo, da stranico lahko kasneje zašijemo na krog (izenačimo obseg kroga in dolžino stranice).

 

 

 

Stranski šiv stranice sešijemo. Na šiv položimo in prišijemo obrobni trak. 

 

 

 

Trak nato zapognemo in pošijemo, da ga sploščimo na stranico. 

 

 

 

Sešiti rob stranice pripnemo na dno oz. krog in ju nato sešijemo. Dela obrnemo tako, da bo košarica npr. znotraj črtasta, zunaj pa pisana.

 

 

 

Po sešitem robu položimo in pripnemo obrobni trak. Prišijemo ga.

 

 

 

Žepke nastajajoče košarice napolnimo s polnilom. 

 

 

 

Na zgornji rob košarice položimo in pripnemo obrobni trak. Prišijemo ga in košarica je končana!

 

 

 

Kateri vzorček boš pa ti uporabil_a za izdelavo?

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: