Šivalni slovar, 2. del

Kaj je medvloga in kaj obrobni trak? Pa aplikacijski papir in flizelin? Morda se ti te besede trenutno slišijo kot kitajščina, a ne skrbi! Na kupček smo zbrali najbolj pogoste besede, s katerimi se srečuje vsak začetnik, ko se uči šivati.

Poznavanje šivalnega slovarčka ti bo zagotovo olajšalo vsak projekt. Da boš iskano besedo lažje našel_a, smo jih razvrstili po abecednem redu. V prejšnji objavi smo že obdelali besede, povezane s šivalnim strojem in tehnikami šivanja, tokrat pa predstavljamo besede, povezane z blagom in krojenjem.Aplikacija: Aplikacija je kos blaga poljubne oblike, ki ga prišijemo na vrh drugega blaga, običajno z gostim cik-cak šivom. 

 

Aplikacijski papir: Aplikacijski papir je papir, ki se uporablja za izdelavo aplikacij. Pravzaprav gre za plast lepila, ki je na eni strani obdana s papirjem. Nanj s svinčnikom zrcalno narišemo želeni motiv in ga (še neizrezanega) z lepljivo stranjo nalikamo na hrbtno stran blaga za izdelavo aplikacije. Ko je aplikacijski papir pritrjen na blago, motiv izrežemo in nato odstranimo plast papirja. Aplikacijo z lepljivo stranjo položimo na blago, kamor želimo aplikacijo prišiti, in jo prilikamo. Na koncu aplikacijo še obšijemo z gostim cik-cak šivom.

 

 

 

Blazinica za bucike: Blazinica za bucike je blazinica, v kateri hranimo bucike. Ni nujno v obliki blazinice, lahko je tudi plastičen ali keramičen pripomoček z magnetom, s katerim lahko bucike tudi lažje poberemo z mize ali tal.

 

Bucike: Bucike so ostre, tanke, podolgovate jeklene iglice, ki imajo namesto ušesa na vrhu stekleno, kovinsko ali plastično glavico. Uporabljamo jih za začasno spenjanje blaga pred šivanjem. Pripenjamo jih pravokotno na šiv, zato da se izognemo temu, da bi med šivanjem z iglo zadeli vanje, ali zato, da jih enostavno povlečemo iz blaga, ko šivamo proti njim.

 

 

 

Centilin: glej medvloga.

 

Dodatek za šiv(anje): Dodatek za šivanje je prostor, ki ga dodamo okrog krojnega dela (ali pa je v kroj že vključen). Ko šive sešijemo skupaj, dodatek za šiv običajno ostane skrit na notranji strani izdelka. Ima dve funkciji: 1. šiv zaščiti pred tem, da bi razpadel zaradi cefranja blaga, in 2. omogoča nam, da oblačilo prilagodimo svoji postavi - če nam je preozko, porabimo manj dodatka za šivanje, če nam je preširoko, ga porabimo več. Tukaj si poglej, kako dodatek enostavno dodamo kroju.

 

Flizelin: Beseda flizelin izhaja iz nemške znamke Vlieseline, ki proizvaja medvloge. Za več informacij glej medvloga.

 

Hrbet: Hrbet je napačna oz. spodnja stran blaga. Pri nekaterih materialih ni razlike med licem in hrbtom (npr. enobarvni poplin), pri nekaterih pa je to zelo opazno.

 

Lice: Lice je prava oz. vrhnja stran blaga. To je stran, na kateri je natisnjen vzorec. Pri nekaterih materialih ni razlike med licem in hrbtom (npr. enobarvni poplin), pri nekaterih pa je to zelo opazno.

 

Lice na lice: Lice na lice pomeni, da je treba dve plasti blaga položiti skupaj tako, da se lice enega blaga in lice drugega blaga dotikata.

 

Medvloga: Medvloga je tkanina ali netkan material, ki se uporablja za stabilizacijo in utrjevanje blaga. Lahko je lepljiva in se na hrbtno stran blaga fiksira z likalnikom, lahko pa je brez sloja lepila in se jo pritrdi z ročnimi šivi. Običajno jo uporabimo za utrjevanje posameznih delov oblačila, kot so ovratnik, manšeta, obloga ipd. Na voljo je v različnih gramaturah glede na namen uporabe.

 

Navitek sukanca: Navitek sukanca je sukanec navit na plastičnem tulcu. Pri šivanju ga uporabimo kot zgornji oz. igelni sukec, da skupaj s spodnjim sukancem, ki je na vretencu, tvori šiv. O različnih debelinah sukancev in njihovi uporabi si lahko prebereš tukaj.

 

Nožek za paranje: Nožek za paranje je oster in koničast pripomoček, ki se uporablja za paranje šivov. Tukaj preveri, kako ga lahko uporabiš.

 

 

 

Obrobni trak: Obrobni trak je trak blaga, ki je izrezan poševno pod kotom 45 stopinj, zaradi česar ohrani svojo prožnost. Uporablja se za obrobljanje različnih robov. Zaradi svoje fleksibilnosti je primeren tudi za robljenje zaobljenih robov in vogalov. Lahko ga kupimo že izdelanega, lahko pa ga izdelamo sami.

 

 

 

Paspula: glej obrobni trak.

 

Podloga: Podloga je tanjši sloj blaga, ki je na notranji strani oblačila. Obleka npr. je lahko sestavljena iz osnovnega blaga, ki ga vidijo vsi, in iz podloge, ki je na notranji strani oblačila. Zaradi podloge obleka lepše stoji, je manj prosojna, krilo pa se ne prijema na najlonke. Tkanina za podlogo je enake ali podobne barve kot osnovno blago, lahko pa se tudi poigramo in uporabimo kontrastno barvo. Podloga je običajno izdelana iz viskoze ali acetata, v redkejših primerih pa tudi iz bombaža ali poliestra.

 

Poševno urezovanje: Kroj ali kos blaga je urezan poševno, ko ga urežemo pod kotom 45 stopinj glede na rob blaga. Pri poševnem urezovanju krojni deli dobijo mehak padec.

 

Pozamenterija: Pozamenterija so dodatki, ki jih potrebujemo pri šivanju, npr. sukanec, gumbi, zadrge, elastike itd. Vključuje tudi razne pripomočke, kot so strojne igle, bucike ali nožek za paranje.

 

Smer niti: Smer niti na blagu je smer, v kateri tečejo osnovne niti tkanine. Če moramo kroj urezati v smeri niti, to pomeni, da ga urežemo vzporedno z robom blaga.

 

Vstavni trak: Vstavni trak je trak, ki ga za dekoracijo všijemo med dve plasti blaga, tako da je ploščati del traku ujet med dodatke za šiv, polnjeni rob pa gleda ven na zunanji strani šiva.Upamo, da so ti razlage pomagale in odgovorile na marsikatero vprašanje 😊