Kako naredimo naborke?

Poleti še posebej radi posegamo po oblačilih z naborki. Najdemo jih vsepovsod; na srajcah, oblekah, krilih in tudi na hlačah. Velikokrat popestrijo rokave ali robove oblačil, celotnemu videzu pa dajo pridih romantike. Predstavljamo dva preprosta načina izdelave naborkov, s katerimi lahko polepšamo svojo garderobo.

S prvim načinom izdelamo naborke še posebej natančno, z drugim pa hitreje. 

 

Z DVEMA RAVNIMA ŠIVOMA

Na šivalnem stroju izberemo raven šiv dolžine 5-6 mm. V primeru, da imamo pri projektu predvidenih 15 mm dodatka za šiv, naredimo prvi šiv za naborke 10 mm stran od roba, drugega pa 20 mm. Pazimo, da na obeh koncih pustimo sukance dovolj dolge. Na eni strani začnemo vleči spodnja dva sukanca in naberemo blago na želeno dolžino. Na obeh straneh sukance zavozljamo.

 

 

 

S CIK-CAK ŠIVOM IN VRVICO

Odrežemo kos vrvice, preje ali debelejšega sukanca, ki naj bo malo daljši od kosa blaga, ki ga bomo nabirali. Položimo ga na blago in prešijemo s cik-cak šivom širine 5-7 mm in dolžine 4-5 mm. Na enem koncu sukanca in vrvico zavozljamo, na drugi strani pa začnemo vleči vrvico in blago naberemo na želeno dolžino. Zavozljamo še vrvico in sukanca na tej strani.

 

 

 

Celoten postopek si oglej v spodnjem videu: