10 napak, ki jih delaš med šivanjem, in kako jih odpraviti

Šivanje lahko hitro povzroči kar nekaj preglavic, saj so napake pri šivanju zelo pogoste in lahko ponagajajo tako začetnikom kot tudi tistim, ki imajo šivanje že v krvi.

Vendar nič zato, saj ima vsaka težava svojo rešitev 😊 V nadaljevanju smo izpostavili 10 napak, s katerimi se zagotovo srečuješ tudi ti, poleg pa smo napisali tudi namige, kako tovrstne napake popraviti. 

 

1. NAPAKA: izbiraš blago slabe kakovosti

Če izbereš blago slabše kakovosti, lahko posledično tvoj projekt izpade drugačen od pričakovanega, kreacija se morda na koncu ne bo dobro prilegala tvojemu telesu ali pa se bo obrabila po zelo kratkem času.


REŠITEV: To napako odpraviš tako, da se pred začetkom šivanja poučiš o primerni izbiri blaga za izbran projekt in seveda z eksperimentiranjem. S slednjim se boš naučil_a, kako se različne vrste blaga obnašajo in za katere izdelke je določeno blago najprimernejše.

 

2. NAPAKA: pred šivanjem blaga ne opereš in zlikaš

Veliko različnih materialov se namreč s prvim pranjem nekoliko skrči in, če tega ne upoštevaš, lahko ostaneš na koncu s kreacijo, ki ti bo premajhna. Poleg tega nekatere tkanine med prvim pranjem spustijo barvo in to lahko pobarva ostalo perilo v stroju. Nezlikano blago ti oteži šivanje in rezanje, ki posledično ne bo po ravni liniji.

 

REŠITEV: Pri računanju potrebnih količin blaga za izbran projekt se pozanimaj za koliko odstotkov se blago skrči in to prištej kot dodatek pri nakupu. Poleg tega blago pred uporabo vedno operi in zlikaj na primerni temperaturi.

 

3. NAPAKA: slabo skrbiš za šivalni stroj (ne čistiš/oljiš redno)

Težave s šivalnim strojem lahko pogosto nastanejo tudi zaradi slabega vzdrževanja. Šivalni stroj se lahko namreč začne pregrevati, določeni delikatni deli se lahko tudi zlomijo ali pa šivalni stroj zataji na polni črti in preneha šivati. 

 

REŠITEV: Redno vzdrževanje šivalnega stroja ti bo prihranilo tovrstne težave in, čeprav se morda na prvo žogo sliši kot težko opravilo, ti zagotavljamo, da ni tako. Tukaj preveri blog objavo, v kateri ti razložimo, kako lahko tudi ti očistiš šivalni stroj kar doma.

 

4. NAPAKA: za rezanje blaga in papirja uporabljaš iste škarje

Dobre škarje za rezanje blaga so osnovna potrebščina vsake šivilje in zanje je vredno odšteti nekaj več denarja. Ker pa so zelo ostre in občutljive, je zelo pomembno, da jih uporabljaš izključno za blago in nič drugega. Če z njimi režeš tudi papir, lahko sčasoma izgubijo ostrino in poškodujejo blago. 

 

REŠITEV: Najbolje je, da imaš za papir ločene škarje, škarje za blago pa uporabiš samo v primeru rezanja blaga.

 

5. NAPAKA: ne poznaš svojih pravih mer 

Ko kupuješ kroje, je zelo enostavno izbrati številko, ki jo običajno kupiš v trgovini. Stvar pa je v tem, da vsak izdelovalec krojev ne uporablja istih velikosti. Če ne veš, katera velikost ustreza tvojim meram, lahko na koncu sešiješ oblačilo, ki ti bo preveliko ali premajhno.


REŠITEV: Pred začetkom novega šiviljskega projekta si zapiši svoje mere in na podlagi tega izberi pravi kroj. Če ne veš, kako se pravilno vzamejo telesne mere, si lahko pomagaš z našo blog objavo, ki jo najdeš tukaj. 

 

6. NAPAKA: uporabljaš napačno debelino in/ali vrsto igle za izbrano blago ali pa staro ali poškodovano iglo 

Morda se ne zdi tako pomembno, vendar izbira prave igle za projekt igra veliko vlogo pri šivanju. Prav tako je pomembno, da je igla cela in nepoškodovana, saj lahko uniči blago ali pa v hujših primerih tudi šivalni stroj. Že po nekaj projektih lahko namreč izgubi ostrino ali se celo poškoduje.

 

REŠITEV: Pred začetkom šivanja vedno preveri, da je igla cela in jo po potrebi zamenjaj za novo. Prav tako se prepričaj, da je igla primerna za blago, s katerim želiš šivati. Vodič za izbiro prave igle lahko pogledaš tukaj. 

 

7. NAPAKA: nimaš uravnane napetosti sukancev

Uravnavanje napetosti sukancev ni vedno enostavno, vendar je pomembno, da to urediš pred začetkom dela. V primeru, da napetost sukancev ni pravilno nastavljena, se lahko blago preveč zategne ali naguba, šivi pa niti niso videti najlepši. 

 

REŠITEV: Pred začetkom šivanja se prepričaj, da je napetost sukancev pravilno nastavljena. Predlagamo, da to testiraš na manjšem testnem kosu blaga. Morda ti bo vzelo nekaj minut, vendar bo tvoja kreacija na koncu zagotovo videti veliko bolje. 

 

8. NAPAKA: ne obšiješ vseh vidnih notranjih šivov

Pogosto te navdušenje nad končanim izdelkom lahko ponese in zato pozabiš na ta detajl. Včasih seveda ta korak niti ni potreben, včasih pa se je potrebno posvetiti tudi notranjim šivom, predvsem, ko so vidni (npr. na vratnih izrezih, robovi oblačil, rokavni izrezi itd.). 

 

REŠITEV: Najlažji način da to dosežeš je, če uporabiš overlock šiv. Seveda pa to ni edini način, uporabiš lahko tudi cik-cak šiv ipd. Notranji šivi pripomorejo k temu, da je končni izdelek videti veliko bolj profesionalno, hkrati pa preprečujejo, da bi se neobdelani robovi nacefrali.

 

9. NAPAKA: šivov ne likaš sproti

Če šivov ne likaš sproti, lahko pride do neenakomernih šivov zaradi katerih je šivanje veliko težje, povrh vsega pa so lahko na koncu šivi krivi. To lahko seveda pokvari izgled cele kreacije.


REŠITEV: Rešitev je zelo preprosta, zaradi nje pa bo končni izdelek videti veliko bolje. Najbolje je, da imaš v takih primerih likalnik vedno pripravljen. Da si prihraniš čas in ne likaš vsakega šiva posebej, lahko na enkrat sešiješ več šivov in jih nato, preden vse združiš, naenkrat polikaš.

 

10. NAPAKA: med šivanjem si ne vzameš časa za počitek

Šivanje je lahko, predvsem ko si nad novim projektom navdušen_a, zelo zabavno in pri tem neskončno uživaš. Vendar te lahko prevelika utrujenost zaradi dolgega dela izmuči. Posledično lahko celo padeš v frustracijo, ker se nekaj ne izide kot želiš in zato prehitro obupaš ter pustiš projekt nedokončan.


REŠITEV: Zapomni si, vsi smo samo ljudje in počitek nam lahko le koristi. Naslednjič, ko pri šivanju začutiš napetost, se sprehodi, popij skodelico čaja, nekaj pojej in nato nadaljuj. Po premoru bo vse veliko lažje. 

 

 

Vir: https://www.mygoldenthimble.com/12-sewing-mistakes-you-dont-know-you-are-making-and-how-to-fix-them/