Jemanje telesnih mer

Pravo šivanje se ne začne, ko se usedemo za šivalni stroj, pač pa, ko primemo v roke meter in vzamemo telesne mere.

Pri šivanju se lahko hitro zgodi, da se nam na koncu nekaj ne izide, zato je pri izdelavi oblačil po meri pomembno, da znaš pravilno vzeti mere. Beri dalje 😉 

 

Mere igrajo pri šivanju veliko vlogo. Bolj kot poznaš svoje telo, boljše ga lahko oblečeš oz. zanj sešiješ oblačila prave velikosti. To pomeni, da lahko s pomočjo naših nasvetov tudi ti izpelješ tako nalogo brez težav. Vse, kar potrebuješ na tem koraku, je šiviljski meter in papir, kamor boš zapisal_a dolžine.

 

Ker sam_a sebi ne boš mogel_la vzeti vseh mer, prosi za pomoč prijateljico ali prijatelja.

 

Ne meri se na tešče ali kadar si zelo sit_a. 

 

 

 

1. Prsno širino merimo na najširšem delu prsi. Meter postavi na sredino prsi in si ga ovij okrog trupa pod pazduhami, da se oba konca metra stakneta. Pomembno je, da je meter izravnan in se vmes slučajno ne zavije.

  

2. Pasna širina se meri tam, kjer je obseg pasu najožji. Navadno je to takoj nad popkom, vendar pod rebri. Pomembno je, da vzameš tudi to meritev, četudi navadno nosiš hlače na drugačni višini. Meter postavi na sredino in si ga ponovno ovij okoli trupa, da se oba dela metra stakneta. Odčitaj meritev. 

 

3. Bočna širina se meri nekoliko nižje od pasne širine, in sicer jo izmerimo čez zadnjico v predelu, kjer je ta najširša. Ponovno postavi meter na sredino in ga ovij okoli zadnjice ter preberi meritev. Na tej točki lahko izmeriš tudi dolžino med pasom in kolki. 

 

4. Obseg vratu. Konec metra postavi na dno vratu (kamor navadno pade srajčni ovratnik) in ga ovij okoli vratu, dokler se oba dela metra ne stakneta. Nežno stisni in odčitaj meritev. Številko lahko zaokrožiš navzgor ali navzdol do najbližje cele številke.  

 

5. Meritev globine prsi nikakor ne smemo izpustiti. Določa namreč pravilno lego prsnega všitka in jo merimo od nastavka vratu do prsne bradavice.

 

6. Sprednja dolžina trupa se meri od najvišje točke na ramenih (nastavek vratu) prek prsne bradavice do spodnjega roba zaznamovalnega traku v pasu.

 

7. Hrbtno dolžino izmeriš tako, da izmeriš razdaljo med vratnim vretencem in pasom. Pazi, da je meter raven in leži plosko na hrbtu. Samo tako lahko namreč dobiš točen rezultat.

 

8. Širina hrbta je prav tako ena izmed meritev, ki igrajo pomembno vlogo pri šivanju po meri. Pridobiš jo tako, da izmeriš širino od ene rame preko lopatic pa vse do druge rame.

 

9. Širino rame je enostavno izmeriti, ko točno vemo, kako moramo postaviti meter. Merimo jo namreč od najvišje točke na rami (nastavek vratu) pa vse do konca rame.

 

10. Dolžino roke merimo z iztegnjeno roko. Meter mora potekati od vrha ramena, navzdol po roki vse do zapestja. Pazi, da bo meter tekel čez komolec, da dosežeš celotno dolžino. 

 

11. Obseg nadlakti merimo na najširšem delu zgornjega dela roke.

 

12. Obseg zapestja.

 

13. Stransko dolžino izmerimo na zunanji strani noge, in sicer jo merimo od pasu do gležnja ali do tal. 

 

14. Pri merjenju dolžine koraka se meritev opravlja na notranji strani noge, in sicer od sredine mednožja pa do gležnja ali do tal. 

 

15., 16. in 17. Obseg stegen, kolen in meč. Navadno te mere niso tako pomembne, vendar igrajo pri šivanju oblačil po meri veliko vlogo. Meter ovij tam, kjer je vsak posamezni del najširši in odčitaj številke.

 

18. Obseg gležnja

 

19. Dolžino sedala dobiš tako, da postaviš meter na sredino pasu na sprednjem delu trupa in nato meter prevlečeš med nogami do pasu na zadnji strani trupa.  

 

20. Višina telesa.

 

 

Sedaj pa hitro meter v roke in naj se merjenje začne! 😊

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: