Vse o makrame tehniki

Za ročna dela velikokrat slišimo, da pomirijo telo in duha. Po tem, ko smo se v makrame tehniki poskusili tudi sami, moramo priznati, da se še kako strinjamo! Po končanem delu pa dobiš za nagrado še lep izdelek, na katerega si lahko res ponosen_a.

Makrame tehnika se je v zadnjih letih razcvetela in razvila v hobi pri vseh, ki obožujejo ročno delo. Izdelki so vsekakor posebni in zelo izvirni, saj lahko naredite vse od priljubljenih stenskih okrasov do podstavkov za krožnike in kozarce. Izdelate lahko tudi namizne tekače, obeske za ključe, nakit, obešanke za rastline … Projekt pa je lahko tako težak ali enostaven, kot si ga zamisliš :)

 

 

ZGODOVINA MAKRAMEJA

Makrame ima zelo zanimivo zgodovino in da bi se seznanili z začetkom, se moramo vrniti kar nekaj tisočletij nazaj. Mnogi verjamejo, da izraz izvira iz 13. stoletja, in sicer iz arabske besede "migramah", kar je izraz za "resice". Spet drugi mislijo, da izhaja poimenovanje za to ročno spretnost iz turške besede "makrama", kar pomeni "prtiček" ali "brisača", saj naj bi ravno na teh artiklih začeli delati na robovih vozličke, da se tkanina ne bi cefrala naprej. 

 

Ne glede na to se je okrasni makrame sprva pojavili v delih Babiloncev in Asircev, ki so kitke koristili za krašenje robov od kostumov. Od tam se je tehnika razširila v Evropo in severno Afriko. Lahko rečemo, da je makrame dosegel svoj vrhunec okoli leta 1870, ko je postal izjemno priljubljen v viktorijanski Angliji, kjer so ga uporabljali za dekoracijo oblačil, zavese, prte in celo posteljna pregrinjala. Pri prenosu znanja različnih tehnik so bili zelo pomembni tudi mornarji, ki so si z vozlanjem krajšali čas, posledično pa je makrame po njihovi zaslugi prispel tudi v Azijo. V 19. stoletju so se ravno mornarji izdelovali odlične viseče mreže in pasove. 

 

Makrame se je od takrat naprej razvijal in izpopolnjeval, sčasoma pa je ponovno zaslovel kot simbol bohemskega stila, kjer so ga množice koristile za stenske dekoracije, dodatke, oblačila in obešanke za rastline. Nekako tako kot danes, kajne? 

 

KAJ JE MAKRAME?

Kaj pravzaprav je makrame? To je tehnika, kjer iz vrvic vežemo vozle po nekem pripravljenem vzorcu ali po lastni domišljiji. Vsak vozel lahko naredimo z rokami in pri tem ne potrebujemo nobenega dodatnega orodja. Edino, kar ti bo še prišlo v poštev je obroč, palica ali nekaj, kamor boš lahko zavezal_a svojo vrvico, dokler delaš. Da nekaj uvrščamo med makrameje, je dovolj, da ima izdelek vsaj en vozel, v veliki večini pa so kombinacija številnih vozlov in celo preplet različnih tehnik, kot so pletenje ali tkanje. 

  

Kot smo omenili, si težavnost izdelave vsakega izdelka izbereš sam_a, je pa dobro, da se pred začetkom naučiš nekaj osnovnih vozlov. To ti bo pomagalo, da delo gladko teče in tako boš lahko svoje znanje hitro nadgradil_a. 

 

 

 

VRVICE ZA MAKRAME

Tudi na naših poličkah lahko najdeš kar nekaj različnih vrvi in vrvic, s katerimi bo tvoje ustvarjanje še bolj zabavno. Na voljo so vrvice različnih debelin, barv in vrst.

 

Pri ustvarjanju se pogosto zanašamo na široko ponudbo naravnih in sintetičnih vlaken, navadno pa imamo ob omembi imena v glavi klasično makrame vrvico, kjer so vlakna zavita drug okoli drugega, kar doda vrvici kompaktnost in trdoto. Velika veličina projektov zahteva uporabo vrvic debeline 3-6 mm. Za nakit in manjše dekorativne elemente pa lahko uporabiš tudi tanjše, in sicer 0,5-2 mm. 

 Med drugim najdeš pleteno vrvico. Je super za začetnike, saj lepo drsi med prsti in ne predstavlja večjih težav. Pletene vrvice se na koncu ne more razčesati. Na voljo sta dve različici pletene vrvice; votla in polnjena, ki ima na sredini polnilo, da lepo ohrani strukturo in okroglo obliko.

 

Filled, polnjena, 5 mm

XXLace, votla, 4 mmNa voljo je tudi enojno sukana vrvica, kjer so vlakna združena in zasukana v eno smer. Primerna je za vse, ki že poznate nekaj makrame osnov, saj se lahko zgodi, da se med vozlanjem malenkost odvije, vendar jo spretni prstki znajo lepo in brez težav poravnati. Vrvico lahko na koncu tudi razčešemo. 

 

String 4 mmPoleg enojne imamo tudi trojno sukano vrvico, pri kateri so vlakna združena najprej v tri posamezne pramene, ki so zasukani vsak zase, nato pa so še posamezni prameni zasukani skupaj v isto smer. Tudi ta je primerna za nekoliko bolj spretne prstke, saj se lahko ob dolgem ustvarjanju zgodi, da se malenkost odvije. Se pa lahko tako vrvico na koncu prav tako razčeše. 

 

Rope 2 mm

Rope 4 mm

 

NAMIG: Med pletenjem lahko sukane vrvice pritrdimo z lepilnim trakom, ki drži vse na mestu in tako pripomore k manjšemu odvijanju. Na koncu pa seveda lepilni trak odstranimo. 

 

Preveri ponudbo pisanih makrame vrvic, ki te bodo spremljale na poti ustvarjanja!

PREVERI MAKRAME VRVICE TUKAJ

 

 

MAKRAME DELAVNICE 

Do sedaj smo opravili dve uspešni makrame delavnici z Jano Kotesko, ki nas je dobro poučila in pripravila za samostojno ustvarjanje.

 

Jana Koteska je diplomirana notranja oblikovalka in pravi, da je kreativnost zanjo način življenja. V svetu mode deluje že dvajset let, v tem času pa si je nabrala bogate izkušnje tako doma kot v tujini, ki jih sedaj s pridom izkorišča tudi za kamero. Pet let je del marketinškega tima, enega največjih ponudnikov svetovne mode v regiji, a pri tem ne pozablja na svoje osebne strasti. Vozlanja makramejev se je lotila pred kakšnimi 3 leti, njena ljubezen do le-teh pa izhaja iz opazovanja stenskega okrasja v babičini hiši. Do danes je nastalo že kar nekaj unikatnih makramejev izpod njenih rok, ki so našli prostor v domovih po Sloveniji.

 

 

V prvem videu si lahko pogledaš predstavitev simpatičnih vrvic iz naše ponudbe in se naučiš nekaj različnih osnovnih vozlov.

POGLEJ PRVO DELAVNICO

Ta video je odličen zate, če si želiš popestriti dom, saj se lahko z Janino pomočjo naučiš izdelati simpatično stensko dekoracijo.

POGLEJ DRUGO DELAVNICO

 

 

"Makrame delavnica je zame čisto nova, sicer vznemirljiva izkušnja. Izziv je spraviti besede skupaj, da podaš neko znanje, ki je sicer čisto laično pridobljeno iz spleta, na način, da bo razumljiv tudi drugim. Tudi glede izrazov vozlov v slovenščini sem se malo lovila in nekatere predstavila kar v svojem jeziku. A ker je bil odziv udeležencev res pozitiven, sem si na koncu oddahnila in to mi je dalo novo motivacijo za naslednje delavnice, ki se jih res veselim. Še lepše bi bilo druženje z udeleženci v živo, saj bi dejansko lahko pomagala pri vozlanju posameznikom in jim še bolj nazorno pokazala kakšen vozel, a se moramo žal prilagajati trenutni situaciji."

- Jana Koteska

 

 

Sedaj, ko veš nekaj več o makrameju, izberi svojo vrvico in naj se ustvarjalna sezona prične! Naši načrti so sledeči: topla skodelica čaja (beri: vroče čokolade), najljubša serija v ozadju in ustvarjanje makramejev!

 

 

Viri:

https://mymodernmet.com/modern-macrame-guide/

https://www.thesprucecrafts.com/what-is-macrame-4770893

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: