Na obisku: Preobleka

Zopet smo se potepali in tokrat smo bili na prav posebnem obisku. Gostil nas je naš bivši sodelavec Marko Peršolja, ki zadnja leta ustvarja pod imenom PRE obleka. Uživali smo v njegovi družbi in se sprehodili po delavnici, kjer se kreativne ideje kar vrstijo.

Kako bi opisali vašo znamko in kaj predstavlja?

 

Najina Pre obleka predstavlja širok pojem, tako kot je širok najin spekter ustvarjanja. Ustavarjamo in dajemo novo življenje kosom namenjemin pohištveni in vrtni opremi domov ter poslovnih objektov. Obdelujeva tako tekstil kot les in to skušava tudi čimbolj prepletati, da lahko izpod najinih rok nastaja celostna oprema interierjev iz lesa in tekstila.

 

Vas je šivanje/tapetništvo vedno zanimalo?

 

Zanimanje je nastalo vzporedno z delom v Svetu metraže in študijem arhitekture.

 

Se spomnite svojega prvega izdelka?

 

Dva fotelja iz 70ih, ki sta bila postavljena v poslovalnici Svet metraže v Šiški na dekorativnem oddelku :)

 

Kdo sestavlja ekipo?

 

Midva s Tajdo ter trije zunanji sodelavci.

 

 

Kje predstavljate svoje izdelke?

 

Na spletni strani preobleka.si ter Facebook-u, vendar ne ravno frekventno.

 

Kakšna je vaša dnevna rutina?

 

Trudim se začeti dan ob 5.00 z jutranjo kavo, sprehodom psa in pregledom pošte. Nato preživim veliko časa v delavnici, nekaj dni v tapetniški, nekaj dni v lesni na Primorskem. Trudim se, da se z družino združimo ob obrokih in poznih popoldnevih, kolikor je le mogoče :)

 

 

Kje črpate navdih oz. inspiracijo za svoje izdelke?

 

Inspiracijo iščeva v naravih materialih, ponovni uporabi, ekologiji ter trajnostni zasnovi. Skušava ubirati lastno pot z lastnim oblikovalskim pogledom, če je le možno.


Imate kakšno zanimivo prigodo iz dela?

 

Velikokrat se kakšen mali projekt preobrne v zelo velik, saj izdelujemo tako tekstilne izdelke kot tudi leseno pohištvo in opremo, tako da nikoli ne vem, kako se bo sodelovanje s stranko odvilo :)

 

 

Kaj si predstavljate pod sloganom podpiramo slovensko?

 

Podpiranje posameznikov in podjetij, ki se trudijo/trudimo ponujati trgu izdelke, ki so plod znanja in truda slovenskih ustvarjalcev. Posledično spodbujanje k razvijanju lokalnega gospodarstva.


Katere SLO ustvarjalce/-ke podpirate?

 

Trudiva se kupovati oblačila/dodatke za dom slovenskih ustarjalcev, kolikor je mogoče. Zelo rada podpirava lokalne pridelovalce hrane, ki temeljijo na ekologiji. Zelo rad sodelujem s slovenskimi restavratorji/konzervatorji, ki se trudijo ohranjati dediščino in pripomorejo k zmanjšanju ogljičnega odtisa s promocijo reuporabe pohištvenih kosov.


Imate v mislih koga, s katerim bi radi sodelovali ali ste že pa bi ponovno?

 

Trenutno nimam ničesar v mislih, razen seveda sodelovanja s Svetom metraže.

 


Na kaj pomislite, ko slišite Svet metraže?

 

Osebna in lepa izkušnja na moji poti, ki jo včasih kar malo pogrešam. Čudovita trgovina in ponudba materialov in definitivno prvo priporočilo in napotitev mojih strank, ki iščejo blago :)


S katerimi materiali najraje ustvarjate?

 

Najraje ustvarjam z lepimi žakardi, žametom ter grobimi vintage tkaninami. 

 


Vaše sporočilo za mlade ustvarjalce?

 

Naj bodo trmasti promotorji kvalitenih in trajnostnih naravnanih izdelkov, ki kljubjejo svetovnim trendom široke in hitre potrošnje.