Tapeciranje retro stola

Na prvo žogo je lahko tapeciranje pohištva videti kot zelo zahteven projekt, ki zahteva veliko ročnih spretnosti. To je do neke mere seveda res, saj so natančnost pri delu in spretne roke zagotovo na prvem mestu, vendar lahko manjša tapetniška dela opraviš tudi sam_a! Te zanima, kakšni so koraki? Beri dalje.

Po dolgih letih gledanja enih in istih vzorcev se lahko blaga naveličamo ali pa je pohištvo že potrebno konkretne obnove! Takrat navadno mojster tapetnik oceni potrebne popravke, skupaj izbereta blago in mu nato pustiš proste roke, da zamenja polnilo, zašije blago itd. Danes ti bomo pokazali, da si lahko tudi sam svoj mojster oz. mojstrica ter te po korakih v sodelovanju s tapetnikom Markom iz PRE obleke popeljali skozi enostaven postopek tapeciranja retro stola.

 

 

POTREBUJEMO:

 • tapetniško blago
 • polnilo
 • Spunbond
 • peno po potrebi
 • škarje ali olfa nož
 • dleto ali izvijač
 • zidarske ali navadne klešče
 • kladivo
 • tapetniški spenjalnik + sponke

 

Pri izbiri blaga smo pozorni predvsem na to, v kakšne namene se bo prenovljeni stol uporabljal. Za tapeciranje stilnega pohištva priporočamo izbiro med žakard tkaninami, žametombuklejem in umetnim usnjem, za preoblačenje stolov, ki bodo veliko v uporabi, pa katero izmed izredno vzdržljivih tapetniških tkanin ali mikrofibro, ki jo odlikujeta trpežnost in enostavno vzdrževanje.

 

Polnilo poskrbi, da so robovi mehki in lepo zaobljeni ter preprečuje, da bi se nova tkanina na vogalih prehitro strgala. Hkrati zaradi svoje prožnosti napenja blago z notranje strani ter poskrbi, da se blago zaradi sedenja ne nabira. Izbiramo lahko med poliestrnim in bombažnim polnilom.

 

Netkan material Spunbond uporabimo zato, da pretapecirano sedalo tudi od spodaj izgleda lepo ter tako tudi preprečimo, da bi nitke odpadale z robov blaga.

  

5 NASVETOV ZA LAŽJE TAPECIRANJE

 1. V primeru, da kakšnega od starih žebljičkov ne moreš vzeti iz lesa, ni nobenega problema. Enostavno odstrani zgolj blago in s kladivom zabij žebljiček do konca, da ne bo v napoto. 
 2. Ko odstraniš staro blago, ga ne zavrzi, saj lahko po njem narediš nov kroj in vidiš, koliko blaga približno potrebuješ za tapeciranje.
 3. Pazi, da odrežeš malenkost več polnila, kot ga potrebuješ. Ne pozabi niti odrezati vogalov, da ne bodo na koncu predebeli. 

 4. Bodi pozoren_a, da ima tapetniški spenjalnik nastavljeno pravilno napetost. Kakšna je pravilna napetost, je odvisno tudi od vrste lesa; za trši les, kot je npr. hrast, mora biti napetost višja, kot za mehkejšega, kot je npr. smreka.

 5. Čim bolj pogosto preverjaj, ali je blago dovolj napeto, da bo na koncu enakomerno in bo zato videti odlično.

Za še več tapetniških skrivnosti in nasvetov si oglej spodnji video.

 

POSTOPEK TAPECIRANJA

Marko iz PRE obleke je eden izmed boljših mojstrov, s katerimi smo imeli priložnost delati in s katerim še vedno zelo radi sodelujemo ob vsaki priložnosti. Tudi tokrat se je več kot izkazal in na enostaven način predstavil, kako lahko tudi ti sam_a izpelješ enostaven tapetniški projekt ter osvežiš svoj dom.

 

V videu je tapeciranje predstavljeno po korakih, da lahko kar najbolj enostavno slediš postopku. Naj novo blago, barve in vzorci popestrijo vsak prostor.

 

 

 

POGOSTA VPRAŠANJA

Izpostavljamo nekaj najbolj zanimivih vprašanj, če si kakšnega spregledal_a. V primeru, da na svoje vprašanje nisi dobil_a odgovora, pa nas lahko kontaktiraš preko klepetalnika ali socialnih omrežij in z veseljem priskočimo na pomoč. 

 

Koliko naj bo med sponkami razmika?

Najbolje jih je postavljati zelo na gosto, tako bo namreč blago napeto in bo končni videz čudovit. Prav tako ne pozabi čim bolj pritiskati tapetniški spenjalnik, saj tako potisneš sponke čim globlje. 

 

Kaj naredimo, ko želimo uporabiti okrasne žebljičke in se le-ti zvijajo?

Težava nastane predvsem v primeru, da je les pretrd. Včasih je edina možnost ta, da se v les izvrta luknjica in se potem zabije žebljiček noter. Prav tako je dobro, da se ne uporablja kovinsko kladivo, pač pa takega iz umetne mase, ki ne poškoduje žebljičkov.  

 

Ali je treba pri debelejših penah kroj prilagoditi?

Tako je! Kroj je potrebno prikrojiti ali pa narediti kakšno gubo, da bodo robovi natančno narejeni. Razlika je že v tem, če se odreže raven rob ali se na koncu naredi majhna vijuga. V slednjem primeru bo videz mehkejši in nekoliko lepši, saj rob ne bo tako oster. 

 

 

Mala malica, kajne? Poslovi se od obrabljenega blaga ter pozdravi nove materiale, ki bodo polepšali tvoj dom. Ko dobiš nekaj prakse, pa lahko tapeciraš tudi številne večje kose pohištva, kot so sedežna, posteljni okvir, tabure, jedilni kot itd. 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: