Izkoristi 20 % popust na TAPETNIŠKO BLAGO!

Pralna posteljica za psa

Pomlad je čas, ko se lotimo projektov za dom in vrt, osvežimo prostore ali dodamo kakšen nov kos pohištva. V ta namen smo tokrat pripravili simpatičen DIY projekt, ki bo navdušil kosmatinčke, hkrati pa bo služil kot lep dodatek za tvoj dom.

POTREBUJEMO:

- 2 m trpežne deko tkanine
- 0,5 - 1 m trpežnega usnja ali drugega nedrsečega materiala
- 2,5-3 m tanke tkanine za notranje blazine (mi smo uporabili bombažni poplin)
- Polnilo poliesterski puhek (mi smo porabili 1 kg za velikost M)
- 3-4 m zadrge na meter
- 4 ključki za zadrgo
- Debelejši sukanec in debelejše igle
- Papir za krojenje

 

 

NAVODILA ZA RISANJE KROJA

 

Glede na velikost svojega psa izberite primerno velikost posteljice. Za majhne pasme je velikost S, za srednje velikost M, za velike pa velikost L. Mi smo za jazbečarko Bimbo izbrali velikost M, ker ima daljši trup. Bimba v dolžino meri cca 80 cm. Če niste prepričani, katero velikost bi izbrali, izmerite dolžino svojega psa in jo primerjajte z velikostjo elipse. Kroji nimajo dodanega dodatka za šiv, zato ga ob krojenju dodajte 1 cm. Na blago prenesite vse oznake, ki so narisane z roza pikicami. Te označujejo, kje bomo obrobo posteljice prešili za posamezne blazinice. Prav tako nam bodo oznake pomagale natančno zašiti zadrgo okoli cele elipse. Ker ta projekt zahteva kar nekaj krojnih delov, bomo tu napisali seznam vseh, ki jih potrebujete:

 

DEKO MATERIAL (rebrasti material)
- 1x krojni del št. 1 (elipsa), krojiš na pregib
- 2x krojni del št. 2 (obroba za posteljico)

 

UMETNO USNJE
- 1x krojni del št. 1 (elipsa), skrojiš vsako polovico posebaj, ne na pregib!

 

BLAGO ZA NOTRANJE BLAZINE
- 2x krojni del št. 1 (elipsa), krojiš na pregib
- 16x krojni del št. 3 ( potrebujemo 8 blazinic, za vsako 2 krojna dela)

 

Da bi izbrali primerno velikost, prvo izmerimo dolžino psa. Izberemo primerno velikost in jo po želji prilagodimo. Na papir izrišemo kroj po navodilih za izdelavo kroja in ga izrežemo iz papirja. Na papir lahko narišemo samo elipso (spodnji del posteljice), ostale krojne dele lahko rišemo direktno na blago, saj so zelo enostavni.

 

 

Prvo izrežemo krojne dele iz glavnega deko blaga. Potrebujemo en ovalni del za spodnji del posteljice, ki ga skrojimo na pregib ter dva dolga pravokotnika za obrobo. Pazimo, da kroju dodamo dodatek za šiv! Označimo tudi vse točke, kjer bo rob posteljice prešit (roza oznake na kroju).

 

 

Za spodnji del posteljice bomo izrezali dva enaka polkroga iz umetnega usnja. Pazimo, da skrojimo dva dela in ne na pregib, kot smo naredili za notranji del, saj bomo po sredini všili zadrgo. Vse okoli dodamo dodatek za šiv. Za lažje rezanje umetnega usnja priporočamo okroglo rezilo.

 

 

Skrojiti moramo še krojne dele za 8 stranskih blazinic ter eno ovalno blazino za spodnji del posteljice. Za hitrejše krojenje stranskih blazin lahko blago prepognemo v 4 plasti, saj potrebujemo 16 enakih pravokotnikov (8 parov). Za spodnjo ovalno blazino skrojimo dva enaka ovala na pregib.

 

 

Ko imamo izrezane vse krojne dele, se lahko lotimo šivanja. V prvem koraku bomo zašili zadrgo na spodnji, usnjeni del posteljice. Vzamemo zadrgo na meter ter izmerimo enako dolžino, kot je sredina elipse in odrežemo zadrgo.

 

 

Na odrezani kos zadrge nato nataknemo dva ključka. To storimo tako: zadrgo nekoliko odpnemo in z debelejšim delom ključka proti zadrgi vstavimo oba konca zadrge v ključek. Morda bo za to potrebnih nekaj poskusov, tako da ne takoj obupati. Ko imamo na zadrgi en ključek, iz druge strani zadrge vstavimo še drugi ključek, tako da ključka gledata en proti drugemu z debelejšim delom.

 

 

 

Zadrgo bomo zašili po sredini elipse. Pravo stran zadrge položimo na pravo stran blaga, lice na lice. Uporabimo iglo za usnje ter tačko za šivanje zadrge.

 

 

 

Prvo na zadrgo zašijemo eno polovico elipse, nato še drugo. Ob zadrgi naredimo še vrhnji šiv, 0,5 cm od zadrge. Na obeh koncih zadrge naredimo varnostni šiv, da nam ključki slučajno ne uidejo iz zadrge.

 

 

 

V naslednjem koraku skupaj zašijemo usnjeni spodnji del posteljice z notranjim. Skupaj jih zašijemo tako, da postavimo neprevo stran na nepravo stran (lice obeh plasti je na zunanji strani). Zašijemo 0,5 cm stran od roba.

 

 

Nato skupaj zašijemo oba dolga pravokotnika, ki sta obroba posteljice. Zašijemo ju na obeh krajših straneh, tako da dobimo dolg trak, ki bo šel okoli elipse. Oba šiva razlikamo.

 

 

 

Sedaj bomo obrobo posteljice zašili na elipso. Lice obrobe posteljice postavimo na lice spodnjega, usnjenega dela posteljice. Pazimo, da obrobe ne zašijemo na lice zgornje strani elpise, dobro poglej sliko, kako pravilno postaviš krojne dele! Oznake na elipsi poravnaj z oznakami na obrobi in zašij okoli in okoli 1cm od roba.

 

 

 

Spodnji del obrobe je sedaj pritrjen (prva slika je spodnji del posteljice), v naslednjem koraku pa bomo obrobo prepognili na polovico proti notranjosti posteljice in na notranji ovalni del zašili okoli in okoli zadrgo. Odrežemo zadrgo dolžine celotnega obsega elipse + 5cm, da ne bo zadrga slučajno prekratka. Na enak način kot prej na zadrgo namestimo dva ključka. Zadrgo prešijemo na obeh koncih, da nam ne zdrsneta ključka iz zadrge. Na stroj namestimo tačko za zadrgo in prvo zašijemo eno stran zadrge na notranji del posteljice (elipso) lice na lice.

 

 

 

Ko pridemo okoli celotnega obsega elipse, ostanek zadrge odrežemo, tako da je na vsaki strani 1cm višek zadrge. Na zašito stran zadrge nato prenesemo vse oznake iz elipse, zadrgo zapremo in oznake prenesemo tudi na drugo stran zadrge, da se bo vse lepo ujemalo z obrobo. Zašiti moramo še drugo stran zadrge na obrobo posteljice.

 

 

Zadrgo spet odpremo in oznake na zadrgi poravnamo z oznakami na obrobi in zabuckamo lice na lice. Preden začnemo šivati zadrgo zapremo, da se prepričamo, če smo jo pravilno zabuckali.

 

 

Ko je zadrga zašita okoli in okoli, na najbolj zaobljenih delih notranjega dela posteljice (elipse) dodatek za šiv nekajkrat zarežemo (pazimo, da ne zarežemo v šiv!), da bo okroglina lepša. Zunanji plašč posteljice je tako že skoraj končan!

 

 

Da dokončamo plašč posteljice, bomo obrobo prešili na vseh osmih označenih točkah, da bomo dobili posamezne »blazinice«. Šivati bomo začeli na zgornjem robu obrobe in zaključili 2cm stran od spodnjega robu posteljice, da bomo še vedno lahko odpirali zadrgo in dostopali do posameznih žepkov. Prešijemo čez obe plasti blaga.

 

 

Sedaj moramo zašiti 8 manjših blazinic, s katerimi bomo napolnili žepke v obrobi posteljice. Pravokotnike zašijemo skupaj, pustimo luknjo veliko od 5cm-10cm, skozi katero bomo blazinice napolnili s peno. Ko blazine zašijemo, porežemo stran vse robove, da se bodo lepše obrnili (pazimo, da ne zarežemo v šiv). Blazinice nato skozi luknjo obrnemo na pravo stran.

 

 

 

Vseh osem blazinic napolnimo s peno in luknjico iz zunanje strani zašijemo skupaj.

 

 

 

Skupaj zašijemo še veliko ovalno blazino, s katero bomo napolnili spodnji del posteljice. Ponovno pustimo cca 10cm veliko luknjo, skozi katero bomo blazino napolnili s polnilom. Preden blazino obrnemo naredimo nekaj zarez v dodatek za šiv na najbolj zaobljenih delih, Nekajkrat zarežemo dodatek za šiv, da bo okroglina lepša, ko jo obrnemo na pravo stran. Ko je blazina napolnjena, jo tako kot manjše blazinice zašijemo po zunanji strani.

 

 

 

Uspelo nam je prišivati do zadnjega, najbolj zabavnega koraka! Prvo v posamezne žepke na obrobi vstavimo vseh 8 blazinic, nato pa iz spodnje strani vstavimo še veliko ovalno blazino. Naša pralna posteljica za psa je končana :)

 

 

Sedaj pa se lahko samo še veselimo, da naš kuža uživa v svoji novi, udobni postelji!

 

 

 

 

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: