Izkoristi 20 % popust na TAPETNIŠKO BLAGO!

Maksi obleka s pentljami

Toplejši dnevi kar kličejo po ustvarjanju pomladnih modnih kosov iz pisanih materialov. Zate smo pripravili navodila, kako izdelati maksi obleko s simpatičnimi pentljami, ki so zagotovo pika na i tej čudoviti kreaciji.

POTREBUJEMO:


- 2,5m viskozne ali katere druge lahke tkanine
- 0,6m tankega centilina
- Papir za kroj
- Mikrotex igle debeline 70
- Iglo za obračanje trakov
- Kitajsko palčko
- Tačko za robljenje

 

 

NAVODILA ZA RISANJE KROJA


Nariši spodnji rob obleke, ki meri 68cm. Iz sredine te črte nariši navpično črto, ki meri 120cm in je pravokotna na rob obleke. Za zgornji rob obleke si prvo narišeš pravokotnico na vrhu 120cm črte, nato pa s pomočjo vseh mer, ki so podane na skici, narišeš obliko zgornjega izreza obleke. KROJ JE ENAK ZA SPREDNJI IN ZADNJI DEL! Za obleko potrebuješ 4 krojne dele: dva zrcalna za sprednji del ter dva zrcalna za zadnji del. Za podlogo odrežeš skrajšano verzijo enakega kroja.Za podlogo prav tako potrebuješ 4 krojne dele. Podlogo odrežeš do črte, kjer je označeno. Dolžina kroja pride ženski visoki 165cm do gležnjev. Kroj lahko po želji skrajšate ali podaljšate.

 

SPREMINJANJE VELIKOSTI KROJA

 

Kroj je izdelan za velikost S/M, oziroma za mero prsi: 84 cm- 94cm . Za večje konfekcijske številke povečajte zgornji obseg obleke. To storite tako, da kroju dodate po 1,5 cm na obeh straneh kroja (pri stranskem šivu in pri sredini). Z dodatkom 1,5 cm obleko povečate v velikost L/XL. Kroj je zelo ohlapen, zato je pomembno le, da vas zgornji rob obleke ne veže. Ker je obleka spodaj zelo široka, priporočamo, da povečate samo zgornji obseg obleke, spodnji rob pa pustite enak (68cm).

 

Kroj v svoji velikosti narišemo na krojni papir, izrežemo iz papirja in zabuckamo na blago. Pazimo, da kroj pravilno položimo na smer osnovne niti blaga. Prvo skrojimo 2x sprednji in 2x zadnji del. Kroju povsod dodamo 1cm dodatka za šiv. Na krojnih delih si označimo kateri deli so sprednji in kateri zadnji, da jih ne zamešamo. Prav tako si označimo kje je sredina sprednjega in zadnjega dela ter kje je stranski šiv, da jih bomo pravilno zašili skupaj.

 

Skrojimo še podlogo in trakove za naramnice. Za podlogo potrebujemo 2x sprednji del in 2x zadnji del, dodamo dodatek za šiv 1cm. Za naramnice potrebujemo 8x trak dolžine 60cm in širine 6cm (Ta mera je že z dodatki za šiv!)

 

Ko imamo vse krojne dele izrezane, se lotimo obšivanja robov. To lahko naredimo z overlockom, če ga imamo. Če overlocka nimamo, uporabimo cikcak šiv na navadnem stroju ali cikcak škarje. Vse 4 krojne dele obleke obšijemo samo ob straneh, ne obšijemo spodnjega in zgornjega roba. Podlogo obšijemo na straneh in spodaj, ne obšijemo je le zgoraj. Trakov za naramnice ni potrebno obšiti. Šivamo z microtex iglo debeline 70.

 

 

V naslednjem koraku bomo skupaj zašili levo in desno stran sprednjega dela obleke ter levo in desno stran zadnjega dela obleke. Oba sprednja dela obleke položiš eden na drugega, lice na lice. Paziš, da skupaj šivaš sredinski šiv in ne stranski šiv. Enako narediš z zadnjima deloma obleke. Šivaš 1cm od roba. Dolžina šiva naj bo med 2mm-2,5mm.

 

 

Enako narediš z dvema sprednjima in dvema zadnjima deloma podloge.

 

 

Vse šive nato natančno razlikaš narazen.

 

 

V naslednjem koraku trakove za naramnice polepimo s centilinom. Prvo iz centilina izrežemo 8 trakov dolžine 60cm in širine 6cm. Trakove iz centilina z likalnikom zalepiš na trakove iz blaga. Pazi, da je stran centilina kjer je lepilo, obrnejena proti blagu.

 

 

Trakove nato zašijemo na obleko in podlogo na vseh osmih mestih. Zašijemo tako, da položimo lice traku na lice obleke. Zašijemo 1 cm od roba in šiv razlikamo.

 

 

Sprednji del obleke položimo na zadnji del obleke, lice na lice in zašijemo oba stranska šiva. Enako naredimo s sprednjim in zadnjim delom podloge. Vse stranske šive šivamo 1cm od roba in jih nato natančno razlikamo narazen.

 

 

V naslednjem koraku bomo podlogo prišili na obleko. Prvo obrnemo obleko na pravo stran, tako da je lice na zunanji strani. Podlogo narobe obrnjeno položimo čez obleko. Podloga in obleka sta zloženi lice na lice. V enem šivu bomo zašili celoten zgornji rob obleke in vse 4 trakove za naramnice. Šive natančno zabuckamo eden na drugega, zabuckamo tudi trakove.

 

 

Tako pravilno zašijemo zgornji rob in trakove. Preden trakove obrnemo na pravo stran, šive zgornjega roba razlikamo narazen.

 

 

Vse robove na koncih trakov porežemo, da bomo dobili bolj natačne kote, ko bomo trakove obrnili za pravo stran. Pri tem pazimo, da ne zarežemo šiva.

 

 

V naslednjem koraku trakove s pomočjo igle za obračanje trakov obrnemo na pravo stran. Zanko na koncu igle odpremo in vstavimo do konca traku. Na koncu trak s pomočje zanke nataknemo na iglo in zaponko zapremo. Nato trak z iglo povlečemo na pravo stran. Na pravo stran obrnemo tudi podlogo.

 

 

Kitajsko palčko vstavimo v trak in z njo potisnemo kote trakov navzven.

 

 

Trakove natančno zalikamo. Zalikamo tudi celoten zgornji rob obleke, tako da za en milimeter zalikamo šiv na notranjo stran.

 

 

Da se podloga ne kaže na pravi strani obleke, celoten zgornji rob obleke pošijemo z ozkim šivom. Šivamo 1-2mm od roba obleke, dolžina šiva naj bo nastavljena na 3mm. Trakov ne potrebujemo pošiti.

 

 

 

Ostane nam samo še spodnji rob obleke. Zašili ga bomo s tačko za robljenje, ki naredi eleganten ozek rob, ki je primeren za lahke tkanine.

 

 

Označimo še kateri del obleke je zadaj. To lahko naredimo naprimer tako, da na zadnji del obleke prišijemo satenasti trakec. Porežemo še vse odvečne nitke.

 

 

Iz trakov zavežemo naramnice v velike pentlje in naša pomladno/polenta maxi obleka je končana. Obleko lahko izdelate tudi po svoje: lahko je krajša, ima tanjše naramnice…ali pa iz enakega materiala izdelate še pas in jo nosite zavezano. Šivaj in uživaj!

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: