Pokukaj v zakulisje izložb

Za mične gospodične v naši izložbi že leta skrbi Tina in priznati moramo, da ji gre delo super od rok. Se strinjaš?

Na naše mične gospodične smo zelo ponosni in upamo, da se tudi ti kdaj pri njih pomudiš in opaziš blago, ki bi ga na poličkah morda spregledal_a. Kljub vsemu pa zahteva proces priprave veliko (zabavnega) dela, zato smo za to objavo prosili Tino, da nam opiše postopek :)

 

Blago v izložbah menjamo skladno s prihodom nove kolekcije in zato se tokrat mlade dame ponašajo z materiali, ki že namigujejo na tople poletne dni. Res pa je, da se kreiranje izložb začne še pred prihodom novih artiklov.

 

 

1. Tina nam je zaupala, da najprej vedno preveri in preuči splošne svetovne trende ter barvne smernice za prihajajočo sezono. To ji namreč pomaga pri izbiri blaga in pri vizualizaciji končne slike, kako bodo vse lutke videti na kupu. Pomembno je namreč, da so barvno usklajene.
2. Konkretna priprava se začne, ko nova kolekcija prispe na poličke. Takrat namreč opazuje barve in vzorce in na podlagi tega izpelje končno barvno shemo ter razne kombinacije, ki bodo prevladovale v posamezni sezoni.

3. Naslednji korak je še posebej zabaven. S prazno košarico se namreč sprehodi med poličkami in izbere točno določene materiale za vsako lutko. Na vsaki lutki je namreč od 7 do 10 različnih vrst blaga in vse se mora lepo povezati v celoto, da tudi mimoidoči kupci dobijo navdih za nove podvige. Pri tem se trudi izbrati čim bolj različne teksture in materiale z različnimi lastnostmi.

4. Naslednji korak je izbira elastik, gumbov in ostalih dodatkov, ki vsaki kreaciji dodajo piko na i, ter jo zaradi detajlov povzdignejo na višji nivo. Vse dodatke na koncu, ko je lutka že oblečena, ročno prišije na blago.
5. Čas je za akcijo! Pri tem poskuša lutke obleči tako, da kar najbolje predstavi lastnosti blaga, pa naj bo to prosojnost materiala, lep padec ali nekaj povsem drugega. Na koncu vse lutke postavi eno poleg druge in izložba je zaključena.

Tako delo je zelo zabavno, vendar prinese tudi svoje izzive. Eden izmed teh je zagotovo ta, da je določene materiale zelo težko predstaviti. To velja predvsem za čipke, prosojno blago, artikle z zelo velikimi vzorci ali npr. bleščice, saj je njihove lastnosti zelo težko pokazati na lutki. Tina pravi, da sta til in organza v popolnem nasprotju od tega, saj vedno stojita tako, kot si zamisli. 

 

Naše izložbe so postale brez dvoma kar prepoznavne in z njimi se vedno trudimo pritegniti številne poglede. Zagotovo pa je še večji dosežek ta, ko se zaradi pisanih lutk še kdo opogumi za drzne kreacije.