Kako izdelati pralni vložek

Draga dame, udobje in kakovost izdelkov za intimno uporabo sta nujna med ˝tistimi dnevi˝ v mesecu. V sodelovanju z Društvom Endozavest smo pripravili delavnico na kateri si lahko ogledate, kako izdelati pralni vložek, da bo vaša koža zadihala tudi v dnevih menstruacije. Poskrbite za svoje zdravje, saj je le-to na prvem mestu.

Olajšajte si delo in si prenesite BREZPLAČEN KROJ.

 

Za ščitnike perila in dneve z bolj blago menstruacijo lahko uporabite dnevne vložke, medtem ko za bolj močne krvavitve priporočamo uporabo nepropustnega vložka. Razlika je v izbiri materiala.

 

Za izdelavo dnevnega vložka potrebujemo:


- bombažen jersey
- bombažen prožen frotir
- pritiskače za zapenjanje
- klešče za pritiskače
- škarje, sukanec v ustrezni barvi in šivalni stroj

 

Za izdelavo nepropustnega vložka potrebujemo:


- bombažen jersey
- bombažen prožen frotir
- PUL pletivo
- pritiskače za zapenjanje
- klešče za pritiskače
- škarje, sukanec v ustrezni barvi in šivalni stroj

 

Za plast za vpojnost lahko uporabite tudi klasičen fortir, tetra tkanino, flanelo ali vafel tkanino – nekaj vpojnega. Glede na lastne potrebe lahko prilagodite tudi število plasti.

 

Izdelava

 

1. Natisnemo brezplačni kroj in izrežemo krojne dele. Osnovo za pralni vložek položimo na hrbtno stran materiala in obrišemo, krojni del pa izrežemo s 3 cm dodatka. Izrežemo dve plasti - za zgornjo in spodnjo plast pralnega vložka. V kolikor izdelujemo dnevni vložek, izrežemo dve plasti bombažnega jerseyja, za nepropustni vložek pa eno plast bombažnega jerseyja in eno plast PUL pletiva.

 

 

2. Iz prožnega frotirja izrežemo dve plasti za vpojnost in dodatno plast za vpojnost. Vse skupaj pritrdimo z bucikama in zašijemo skupaj čim bolj ob robu dodatne plasti za vpojnost, tako kot kaže spodnja slika. Lahko uporabite tudi cik-cak šiv.

 

 

3. Skupek plasti za vpojnost postavimo na sredino hrbtne strani osnove in le-to zašijemo čim bolj ob robu.

 

 

4. Obe plasti jerseyja (ali jerseyja in PUL pletiva) položimo lice na lice in zašijemo po črti. Šiv izpustimo v dolžini cca 4cm, da dobimo odprtino, skozi katero bomo vložek lahko obrnili na pravo stran. Vložek obrežemo tako, da pustimo 0,5 cm materiala od šiva. Na okroglinah zarežemo majhne trikotnike, ki nam bodo olajšali obračanje vložka na pravo stran.

 

 

 

 

5. Vložek obrnemo na pravo stran in naredimo nadšiv čim bolj ob robu izdelka.

 

 

6. Zašijemo tudi odprtino, ki smo jo pustili, tako da blago zavihamo na notranjo stran.

 

7. Sledi namestitev plastičnih pritiskačev za zapenjanje. S pisalom si označimo pozicijo zapenjanja, tako da bomo vedeli kam pritrditi pritiskač. Pripravimo si dva para plastičnih pritiskačev (dva enaka dela s konico ter dva dela za zapenjanje, ki se zapneta skupaj) ter na klešče namestimo ustrezne dele za pritrjevanje pritiskačev.

 

 

8. Pri naslednjem koraku je pomembno, da smo pozorni kako obrnemo pritiskač na posamezni strani, da bo zapenjanje možno. Tisti del pritiskača, ki ima ostro konico potisnemo čez blago, na drugo stran pa pristavimo del za zapenjanje in nato močno stisnemo s kleščami. Stisk klešč lahko še enkrat ponovimo v kolikor se nam zdi, da pritiskač ni dobro pritrjen.

 

 

9. Na drugem krilcu pralnega vložka obrnemo dela pritiskača ravno obratno, da bo zapenjanje možno (preden pritiskač pritrdimo demonstriramo zapenjanje, da se prepričamo, da smo dela pravilno obrnili). Ponovimo postopek pritrjevanja pritiskača.

 

 

 

Zakaj uporabljati pralne vložke?

 

- Pralni vložki so namenjeni za večkratno uporabo.
- Prijeten občutek ob stiku s kožo.
- Pri uporabi pralnih vložkov koža diha in se ne poti.
- Enostavno vzdrževanje.
- Uporaba naravnih materialov.
- Z izdelki za večkratno uporabo zmanjšamo količino odpadkov.
- Manj stroškov.

 

Želimo ti prijetno ustvarjanje :)

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: