Okrasna buča iz blaga

Okrasne buče iz blaga so zanimiv in enostaven projekt, s katerim bo vsak prostor zaživel v jesenskem vzdušju. Izdelaš lahko različne velikosti in se hkrati poigraš z različnimi teksturami blaga, vse barve izdelka pa lahko seveda prilagodiš svojemu okusu. Simpatično, kajne?

POTREBUJEMO:

- Poplin ali tanjše dekorativno platno
- Puhek polnilo
- Filc
- Močnejši sukanec (za ročno šivanje)
- Klasičen sukanec (za strojno šivanje)
 
Količina uporabljenega blaga je odvisna od velikosti buče. Sami smo za manjšo bučo porabili 30 cm, za večjo pa 50 cm blaga. Da bo delo še lažje, smo pripravili šablono, ki jo najdeš TUKAJ.


1. Iz papirja izrežemo kroj, ga s kredo obrišemo na blago in izrežemo 6 enakih kosov. Če delamo bučo iz dveh ali celo več barv, temu prilagodimo tudi število kosov.

 

 

 

2. Dva krojna dela položimo lice na lice in ju skupaj zašijemo 0,5 cm od roba. Tretji krojni del položimo na naslednji rob in ponovno zašijemo. Enako ponovimo s preostalimi kosi blaga.

 

 

 

 

3. Zašita kosa nato položimo lice na lice, pri tem pa pazimo, da na vrhu centriramo sredino. Zašijemo vse naokoli, na spodnji strani pa pustimo odprtino, da bomo bučo lahko napolnili.

 

 

 

4. Bučo obrnemo na pravo stran, ter jo napolnimo s puhek polnilom. Tega mora biti ravno dovolj, da je buča čvrsta.

 

 

 

5. S šivanko zašijemo odprtino.

 

 

 

6. Pri šivanju tega dela, uporabimo močnejši sukanec, saj lahko sukanec zaradi napenjanja poči zelo hitro. Šivanko vtaknemo v sredino in jo potisnemo na drugo stran buče. Sukanec močno napnemo in tako ustvarimo obliko buče. Šiv dobro zatrdimo, da nam kasneje ne razpade.

 

 

 

7. Iz točke kjer smo končali, sukanec napnemo čez sredino krojnega dela in nato na drugi strani buče šiv zatrdimo. Enako ponovimo na ostalih petih kosih. Na koncu dobro zatrdimo šiv.

 

 

 

8. Iz filca izrežemo dolg trak v velikosti 3x20 cm (pecelj prilagodimo glede na velikost buče) n ga zavijemo, da dobimo videz peclja. Na spodnjem robu ga točkovno zašijemo. Pecelj nato zašijemo na bučo.

 

 

 

 

9. Iz filca izrežemo še manjši podolgovat krog in ga prišijemo na spodnji del buče.

 

 

 

10. Ta-da! Bučo lahko še okrasimo z listki iz filca ali dekorativnim trakom. Tako smo izdelali bučo iz blaga, ki bo lepo popestrila tvoj dom v jesenskih dneh.

 

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: