Vse o blagu: tkanje

Blago je material, sestavljen iz naravnih ali umetnih vlaken, ki so bila spredena v niti. Poznamo različne načine izdelave blaga, med drugim tkanje, pletenje in polstenje. Za začetek vam predstavljamo tkanje.

Tkanje ali vezava je proces prepletanja dveh pravokotno križajočih se sistemov niti - osnovne niti, ki teče vertikalno, in votkovne niti, ki teče horizontalno. Tri najbolj osnovne vrste vezave so platnena, keper in atlas vezava. Obstaja pa še mnogo drugih tehnik, katerih rezultat so bolj kompleksni in dekorativni materiali.

 

 

 

Platnena vezava je najverjetneje najstarejši tip tkanja, pri katerem se osnova in votek križata izmenično. Je obojestranska, kar pomeni da ima tkanina na hrbtni strani in licu enak videz. Po teksturi je lahko gladka ali groba, kar je odvisno od niti same. Tkanine v platneni vezavi imajo različna imena – odvisno od sestave niti, iz katerih so tkane, in od teže. Najbolj znani predstavnik te skupine materialov je poplin (iz fine bombažne preje), zagotovo pa ste slišali tudi za batist (prosojna tkanina iz zelo fine bombažne preje), taft (iz svile), platno (iz bombaža ali lanu) in kanvas (groba, redka bombažna ali lanena tkanina).

 

 

 

Keper vezava se tke tako, da ena votkovna nit teče preko vsaj dveh osnovnih niti (ali obratno - ena osnovna nit preko vsaj dveh votkovnih), zaradi česar so na pravi strani materiala vidne diagonalne linije. Izrazitost linij je odvisna od teže materiala, linije pa lahko potekajo v desno ali levo smer. Lice in hrbtna stran sta različna. Ponavadi so to goste, trdne in vzdržljive tkanine, mehkejše ter močnejše od platnene vezave, z lepšim padcem in manj mečkanja. Glavni predstavnik keper vezave je jeans, med kepre pa spadajo tudi ribja kost, škotski karo in pepita.

 

 

 

Atlas vezava je znana po svojem nežnem lesku na pravi strani in mat hrbtni strani. Pri tipični atlas vezavi štiri ali več votkovnih niti teče preko ene osnovne ali obratno. Izraz atlas vezava se nanaša na različne vrste blaga, kakršnekoli surovinske sestave. Atlasove tkanine različno imenujemo glede na surovinsko sestavo: saten iz svilenih in celuloznih vlaken ter deftin iz bombažnih vlaken.