Trajnostna moda

Zadnje čase se predvsem v modnem svetu pogosto srečujemo z izrazi, kot so trajnostna ali etična moda, nadcikliranje in tako dalje, pa dejansko tudi vemo, kaj pomenijo?

Zaradi hitrega načina življenja in vedno večjega povpraševanja po novem lahko pademo v rutino, ko sploh več ne sledimo številnim znamkam in njihovim zgodbam iz ozadja. Za današnjo blog objavo smo zato črpali navdih pri različnih domačih in tujih oblikovalcih in ustvarjalcih, ki dokazujejo, da lahko tudi sami pripomoremo k boljšemu okolju in kakovosti življenja. Vas zanima kako?

 


Zabavna ideja je, da se opogumimo ter začnemo svoja oblačila in modne dodatke šivati sami. Hobi, ki se morda na začetku zdi prezahteven, je lahko zanimiv način, da ustvarimo unikatne izdelke, ki nam bodo v ponos. Zavedamo se, da je vsak začetek težak in zato je treba na to pot stopiti počasi. Za pomoč lahko pokukate na splet (Youtube je poln super idej, na voljo je tudi ogromno blogov in podobnih zapisov), kar nekaj trikov, idej, krojev in navodil pa lahko najdete tudi na našem blogu ali se z nami posvetujete v poslovalnicah in na chatu, kjer se trudimo nuditi odgovore na vsa vaša vprašanja. V obširni ponudbi barv in vzorcev blaga pa boste zagotovo našli nekaj zase.
 


Če kljub temu šivanje ni vaša močna točka, se lahko obrnete na tiste, ki to obvladajo. Nakup pri manjših znamkah je idealen za vse, ki imate radi unikatne izdelke, podpirate lokalno ter želite vedeti, kje točno vaš izdelek nastane in kdo ga naredi. Na srečo lahko že pri nas najdete ogromno nadarjenih lastnikov manjših podjetij, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč pri izbiri, pa naj gre za oblačila, igrače, modne dodatke ali kaj drugega.

 


Zakaj je vse tako pomembno?

Odgovor na tako vprašanje je v osnovi zelo preprost. S tem ko oblačila in dodatke izdelujemo sami ali pa jih kupujemo pri manjših proizvajalcih spodbujamo etičnost, ustvarjalnost, podpiramo samostojne podjetnike, lokalno ekonomijo, normalne delovne pogoje, varujemo okolje pred prevelikim izkoriščanjem virov, poleg tega pa smo nagrajeni z unikatnimi izdelki, ki jih lahko prilagajamo in se pri tem zabavamo.

 

 

 

Slovarček besed

 

TRAJNOSTNA MODA

Nanaša se na okolju prijaznejši pristop k oblikovanju, izdelavi in porabi oblačil. Osredotoča se tudi na podaljšanje življenjske dobe oblačil, uporabo recikliranih materialov in recikliranje na splošno.

ETIČNA MODA

Od trajnostne se razlikuje v tem, da se osredotoča na socialni vpliv modne industrije. Ozira se na moralno pravičnejše ustvarjanje/proizvajanje.

KROŽNA MODA

Narekuje, da stvari ne zavržemo, pač pa jo preoblikujemo in uporabimo za nekaj drugega. 

NADCIKLIRANJE

Je nadgradnja recikliranja, pri čemer odpadku z manjšo predelavo povečamo vrednost, kar zahteva manj energije kot recikliranje. Odlično je, ker iz sistema odstranjuje odpadke in spodbuja kreativnost.

PROIZVODNI ODPADEK

Nanaša se na odpadek, ki nastane pri proizvodnji nekega izdelka. Vedno je pomembno, da pri proizvodnji uporabimo čim več osnovnih surovin, na kar so majhna podjetja zelo pozorna. Hkrati je to nekaj, na kar lahko pazite v primeru, da se sami usedete za šivalni stroj. 

ŽIVLJENJSKA PLAČA

Je minimalen dohodek, ki je potreben, da delavci zadovoljijo osnovne življenjske potrebe. V modni industriji ga delavci pogosto ne dosežejo, zato je dobro spodbujati delovna okolja, ki so delavcem prijazna. 

 

Viri:

https://beautyfullblog.si/slovarcek-trajnostnih-modnih-izrazov/

https://eco-age.com/magazine/how-begin-making-your-own-clothes-help-made-my-wardrobe/