Na obisku: MiniBini

Obiskali smo družinsko podjetje MiniBini, ki ga povezujejo kreativne ideje, ljubezen do šivanja in ustvarjanja, pozitivno vzdušje, predanost, srčnost in sreča v pravem pomenu besede.

Pri MiniBini se najde prava zakladnica unikatnih izdelkov za male in velike korenjake, hkrati pa poskrbijo tudi za mamice in z veseljem ustrežejo vsem njihovim željam. V njihovi kolekciji boste našli oblačila, dodatke in dekoracijo za sobice malih korenjakov. Pri izdelavi izdelkov stremijo k uporabnosti in praktičnosti izdelkov, uporabljajo kakovostne in prijetne materiale, ki pripomorejo k udobni nošnji. Izdelki iz kolekcije MiniBini odražajo trud, ki je vložen v izdelavo le-teh. Za piko na i pa zagotovo poskrbijo prisrčni detajli, ki so ključni pri vseh njihovih izdelkih.


Na obisku nas je gostila Mojca Kac, ustanoviteljica družinskega podjetja, s katero smo klepetali o najrazličnejših temah, ki so del njenega vsakdana.

 

 

 


Kako bi opisali vašo znamko in kaj predstavlja? 

 

Naša zgodba je začela nastajati, ko sem bila noseča z Zalo. Takrat se je porodila ideja, da začnem pripravljati nekaj za otroke, prvotno za našo Zalo. Na začetku sem razmišlja kako bi izdelala dekoracijo za sobo in kako bi okrasila njen kotiček z izdelki, ki jih nisem dobila na slovenskem tržišču. Iz hobija se je razvila čudovita zgodba MiniBini, v sklopu katere stremimo k temu, da delamo drugačne izdelke, ki so predvsem uporabni in praktični. To kar delamo, izjemno radi počnemo in menim, da se to odraža tudi na naših izdelkih. Novosti in izdelki pa nastajajo vedno na podlagi potreb in želja, ki jih imajo naši otroci v posameznih obdobjih in kar sama zaznam, da bi bilo smiselno dodali v našo ponudbo.

 

 

 

Kdo vas je navdušil nad šivanjem?


V otroštvu se nikoli nisem zanimala za šivanje, niti me ni zanimalo, po končanem študiju arhitekture pa sem prvič sedla za šivalni stroj. Zala je bila povod, da sem se lotila ustvarjanja otroških izdelkov in dodatkov, nad šivanjem pa me je navdušil moj partner Igor oz. me je podpiral, da sem zašila svoj prvi izdelek. Zanimivo je tudi dejstvo, da je imel Igor več veščin kot jaz, tako da me je prav on naučil prvih šiviljskih trikov. Kasneje sem ugotovila, da so šiviljski podvigi postali preobsežni, tako da sem šiviljski del predala strokovnjakom na tem področju, sama pa sem nadaljevala s kreativnimi procesi in s snovanjem novih modelov, izdelkov in se predala ostalim obveznostim, ki so del vodenja družinskega podjetja.

 

 


Kdo sestavlja vašo ekipo?

V naši ekipi MiniBini nas je vedno več. V osnovi ekipo sestavljava jaz in moj partner Igor ter najini otroci, ki so izjemno radi prisotni v naši delavnici in pisarni. Zala se prostovoljno vključuje v naše delovne procese in nam z veseljem priskoči na pomoč (ureja škatle, lepi nalepke itd.). V pisarni sta prisotni dve punci, ki pripravljata paketke za naše stranke in odgovarjata na njihova vprašanja. V šivalnici in delavnici je vedno pestro, kjer naše punce s polno paro krojijo, šivajo in tiskajo MiniBini izdelke.

  Kje predstavljate svoje izdelke?

Zaenkrat si lahko našo ponudbo ogledate na Facebook-u in Instagram-u. Trenutno smo tik pred otvoritvijo naše spletne trgovine, kjer si bodo lahko stranke ogledale našo pestro izbiro izdelkov. Obiščete nas lahko tudi na naši stojnici v Europarku v Mariboru, kjer smo prisotni vsak dan, med vikendom pa nas srečate v Celju. Priložnostno se udeležujemo različnih sejmov, kjer se izjemno radi predstavimo.

 


Kako poteka vaša dnevna rutina?

Trenutno sem na porodniški, tako da je moja dnevna rutina drugačna, kot bi bila sicer. Vsekakor še vedno vsako jutro pridem v šivalnico, čez dan sem vpeta v delovne procese, kolikor mi trenutno čas dopušča, moj dan pa se dostikrat zaključi za računalnikom. Sicer pa je tako, da si v družinskem podjetju čez cel dan vpet v vse procese, v šivalnici kombiniramo in testiramo nove modele/kroje, skrbim za kreativne procese v podjetju, za objave, oblikovanje in oglaševanje. Seveda pa si vzamemo čas tudi drug za drugega, ko smo pomembni le mi.

 


Kje iščete inspiracijo za vaše kreacije?


Tukaj ste nam tudi vi v veliko pomoč :) Z vašo novo kolekcijo nastaja tudi naša, saj me novi materiali vedno izzovejo, da nastane nekaj novega, mi dajo zagon, porodijo se nove ideje in me preprosto navdihujejo. Sicer pa rada delam po lastnem navdihu in se pri tem držim načela praktičnosti. Na primer med mojo nosečnostjo je nastajala nosečniška kolekcija, v času dojenja je nastajala kolekcija za doječe matere itd. Skratka vedno izhajam iz sebe, saj se mi zdi tak način najbolj pristen. Všeč mi je, da lahko vse izdelke sama testiram in strankam podam informacije iz prve roke. Torej MiniBini izdelki so izdelki, ki jih tudi sama uporabljam na dnevni ravni, tako da jih lahko na ta način tudi najbolje reklamiram in stojim za njimi.

 

 

 

Nam zaupate kakšno prigodo iz vašega kreativnega procesa?

Hmmm. Joj, tenutno se ne spomnim nobene.

(kasneje doda) Lahko izpostavim eno prigodo, ki me je prizadela, hkrati pa tudi utrdila. Bili smo med prvimi, ki smo javno objavili, da smo začeli s prodajo pralnih mask. Takrat se je na nas zgrnil val ogorčenja in prejeli smo ogromno negativnih  komentarjev. Objava je sicer požela ogromno zanimanja, hkrati pa tudi veliko kritik. Celo noč sem premlevala, kaj narediti – spraševala sem se ali naj preneham in se opravičim ali naj poiščem argumente in vztrajam do konca. Po naporni noči sem se odločila, da bom vztrajala, našla argumente in da bomo stali za tem in ne bomo obupali. Kmalu zatem pa so v javnost prišli strokovni članki, ki so odobravali nošnjo pralnih mask, tako da se je zadeva polegla. Včasih moraš zbrati pogum in sprejeti odločitev ter stopiti korak naprej ali nazaj in za tem trdno stati.

 

 

Kaj si predstavljate pod sloganom #podpiramoslovensko?

To je v bistvu celotna zgodba, ki nastaja v naši hiši. Stremimo k temu, da vse zadeve, vse sestavne dele naših izdelkov izdelamo sami (našitke, naramnice, podloge, tisk itd.). Se mi zdi, da je to prednost in dodana vrednost naših izdelkov. Vesela sem, da so ljudje ozaveščeni, da izdelujemo izdelke, ki so drugačni, ročno izdelani in ne prihajajo iz masovne proizvodnje. Stremimo tudi k individualnem pristopu, tako da stranke lahko naročijo torbo v določeni barvni kombinaciji. Torej izdelkov ne izdelujemo vnaprej, ampak jih šivamo sproti. Ponosna sem tudi na to, da nudimo toliko delovnih mest, kot ji trenutno lahko, ter da zaposlujemo naše ljudi in jim nudimo ustrezno delovno okolje.

 

 

Kako se vam zdi, da se širša javnost odziva na slovenske izdelke oz. produkte?

Vedno bolje. Če govorim iz lastnih izkušenj, lahko rečem, da nas vedno bolj poznajo. Začeli smo 6 let nazaj in takrat smo bili med prvimi ustvarjalci, ki so ustvarjali otroške izdelke. Takrat sem s strani strank opazila zadržanost pri nakupu tovrstnih izdelkov. Tudi cena, ki smo si jo postavili je bila višja v primerjavi s trgovinami, kjer izdelke masovno šivajo v tujini. Zdaj pa je bistveno lažje, saj so nas spoznali in sprejeli naše izdelke, zaupajo v kvaliteto in v veliki večini nimajo več pomislekov glede cene.

 

 


Katere slovenske ustvarjalce/oblikovalce podpirate tudi sami?

Zagotovo spremljam slovenske ustvarjalce in oblikovalce in se med seboj tudi podpiramo. Tudi sama sem kupila nekaj izdelkov za Zalo od drugih ustvarjalcev, čeprav večino oblačil za moje otroke zašije MiniBini ekipa. Vsekakor pa se poleg oblikovalcev v Sloveniji najde še veliko drugih kreativnih posameznikov, ki predstavljajo svoje znamke na številnih področjih.Na kaj pomislite, ko slišite Svet metraže?


Na pisano ponudbo materialov :) Zelo rada zavijem v vašo trgovino, saj je to zame balzam za dušo. Zdaj, ko ste odprli poslovalnico v Mariboru, sem presrečna in vas obiščem vsaj enkrat na teden. Včasih sem rada zahajala v trgovine z oblačili, zdaj pa zahajam v vašo trgovino in to mi je v veliko veselje. Vsekakor je tudi spletna trgovina odlično organizirana, vendar vseeno rada materiale vidim v živo, jih kombiniram in otipam.

 


S katerimi materiali najraje ustvarjate?

Težko bi izpostavila samo enega. Umetno usnje mi je vedno znova v izziv, za otroško kolekcijo pa sta favortita bombažni jersey in prevešanka. Bila bi krivična, če bi enega postavila na prvo mesto. Vsa otroška kolekcija nastaja iz bombažnih materialov, tako da se trudimo, da je pri posameznih materialih čim večji delež bombaža, da so prijetni in udobni za nošnjo.

 


 

 

Vaše sporočilo za mlade ustvarjalce, ki se podajajo na kreativno poslovno pot?

Rada bi povedala, da je potrebno pri svojem delu vztrajati, hkrati pa moramo biti do le-tega iskreni in pristni. Na poslovni poti je veliko vzponov in padcev, ki jih je potrebno premagati, najpomembnejše pa je to, da se naučimo pobrati. Vsaka zgodba navzven zgleda popolno, vendar so vedno prisotni problemi, zapleti, težave, ki jih moramo rešiti in nadaljevati v svoji smeri, ki smo si jo začrtali. Iz vsake izkušnje pa se lahko dosti naučimo in svojo poslovno pot nadaljujemo še močnejši.

 

 

 

Obišči MiniBini tudi ti: