Šal z žepi

Je tudi tebi v zimskih mesecih in nizkih temperaturah vedno hladno? Če na tej točki že kimaš z glavo, beri dalje, saj bo današnji DIY projekt kot nalašč zate.

Izdelava samega šala ni težavna, da bo ta izdelek nekaj drugačnega in posebnega, pa smo dodali dva žepa za tvoje roke, da bodo tudi prsti na toplem.

 

POTREBUJEMO:

  • 1,4 m tkanine

  • 1 prejo

  • 1 m bombažnega keper traku

  • pripomoček za izdelavo obrobnega traku (ALI 0,5 m obrobnega traku v podobni barvi kot je blago)

  • sukanec

 

V prvem koraku izdelave razrežemo krojne dele. Najprej odrežemo 2 kosa 0,5 m po širini, da dobimo 2 kosa velikosti 0,5 m x 1,4 m. Nato odrežemo še 2 žepa v velikosti 21 x 30 cm in še obrobni trak. Režemo ga po diagonali širine 48 mm.

 

V kolikor se odločimo za izdelavo karirastega šala, bodimo pri rezanju pozorni, da lovimo črte na karirastem vzorcu. Dva kosa za šal bomo kasneje namreč združili v en kos širine 0,5 x 2,8 m, žepi pa se tudi morajo ujemati z vzorcem na šalu.

 

 

  

Nato vzamemo krojna dela za šal in ju združimo lice na lice, šivamo 1 cm od roba. Pri karirastem blagu pazimo, da lovimo črte na vzorcu.

 

 

 

S pripomočkom za izdelavo obrobnega traku izdelamo obrobni trak dolžine 50 cm. Vzamemo obrobni trak in šiv skrijemo z njim. Ko trak prišijemo, ga polikamo na eno stran in naredimo nadšiv. Šivamo čim bližje robu. 

 

 

 

Nato vzamemo kos za žep in si na licni strani označimo črte na 3 cm. To nam bo vodilo pri zlaganju žepa. Prvi rob prepognemo do naslednje črte in nato še enkrat do zadnje. Zalikamo in naredimo nadšiv na robu prepognjenega dela. Žep obrnemo na hrbtno stran in preostale tri robove zapognemo na notranjo stran za 1 cm in zalikamo.

 

 

 

Vzamemo šal ter 20 cm od spodnjega roba pozicioniramo žep in ga pritrdimo z bucikami. Ponovno pazimo, da lovimo vzorec.

 

 

 

Žep šivamo čim bližje robu. Na vrhu žepa izdelamo majhne trikotnike. S tem smo žep dodatno utrdili. Pomembno je, da na vsakem delu žepa šiv zatrdimo.

 

 

 

Lotimo se obrobe šala. Rob dvakrat zapognemo na notranjo stran in zalikamo. Šivamo čim bližje roba. 

 

 

 

Na spodnjem robu pa zapognemo le enkrat, zalikamo in naredimo šiv čim bližje robu.

 

 

 

Vzamemo prejo in jo nabiramo na 25 cm dolžine in jo nato razrežemo na resice.

 

 

 

Resice preje pozicioniramo 2 cm od roba šala in z zelo redkim šivom zašijemo prejo 1 cm od roba. Konce preje obrežemo, če se nam je kakšna resica zamaknila; pomembno je, da so na šalu vse enake dolžine.

 

 

 

Keper trak apliciramo čez zašito prejo in šivamo na obeh straneh keper traku čim bližje robu. 

 

 

 

Šal raztegnemo in počešemo prejo. Nato resice preje porežemo na enotno dolžino.

 

 

 

TA–DA! Izdelali smo udoben šal z žepi.

 

 

 

Izbira blaga za izdelek je pestra, zato pred začetkom dela ne pozabi preveriti naše ponudbe. Veselo na delo 😉

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: