Kako nastavimo in uporabljamo dvojno iglo

Kadar si želimo olajšati delo in prihraniti čas, lahko pogosto dva vzporedna šiva na izdelku naredimo sočasno. Pri tem si pomagamo z dvojno iglo.

Razlika med dvojno iglo in ostalimi je, da ima ta na ramenu pritrjeni dve igli. Z nekaj domišljije lahko z njo ustvarimo tudi različne dekorativne vzorce, ali pa se poigramo z izborom barv in izdelamo dvobarvne šive.

 

Pred uporabo se moramo poučiti, kako dvojno iglo namestimo na šivalni stroj.

 

Najprej odvijemo vijak desno od tačke za šivanje. Pri večini strojev to lahko storimo brez dodatnega orodja, pri drugih pa si moramo pomagati z izvijačem. Vijak torej rahlo odvijemo in staro iglo vzamemo ven.

 

 

 

Novo iglo, v našem primeru dvojno iglo, vstavimo tako, da je ploščati del igle obrnjen stran od nas. Ko je igla vstavljena, vijak privijemo nazaj na svoje mesto.

 

 

 

Da bo dvojna igla lahko opravljala svojo nalogo, bomo potrebovali dodaten nosilec sukanca. Nekateri stroji imajo že vgrajen dodaten nosilec, drugi ga imajo v dodatni opremi, tretji pa tega nimajo.

 

 

 

Če imamo dodaten nosilec sukanca, ga pritrdimo na stroj in namestimo dva sukanca - vsakega na svoje mesto. 

 

 

 

V primeru, da imamo le en nosilec sukanca, lahko sukance previjemo na manjša vretena in jih zložimo enega na drugega na nosilec. Pri tem moramo biti pozorni, da se vsako vreteno odvija v nasprotno smer.

 

 

 

Ko imamo sukanca nameščena, ju istočasno vdevamo v stroj in vlečemo po poti za napeljevanje. Pri tem si pomagamo z navodili šivalnega stroja, saj imajo nekateri stroji poti za dva sukanca, nekateri pa samo za enega. Pri našem šivalnem stroju smo na koncu eno nit napeljali skozi uho, kot običajno, drugo pa smo pustili vdeto le čez prvo večje uho. S tem se nam sukanca med šivanjem ne bosta zapletla. 

 

 

 

Na koncu niti vdenemo tudi skozi igli. Preverimo, če je morda treba zamenjati tudi vbodno ploščo za takšno s širšo odprtino.

 

 

 

Pred pričetkom šivanja je potrebno testirati vbod na kosu odpadnega blaga. To naredimo zato, da preverimo, če smo vse pravilno namestili. Neuravnovešen šiv uravnavamo z reguliranjem napetosti zgornjega sukanca.

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: