Pustni Kostum - Minion

07.01.2016
Poznate najbolj popularne risane junake? To so seveda Minjoni! Za vas smo pripravili podrobno navodilo, kako si izdelati unikaten kostum.

Za izdelavo potrebujete:

- 1,3 m rumenega jersey materiala

- 0,4 m jeans materiala

- 4 m tila

- dva pokrovčka od kozarcev za vlaganje

- elastiko za pas in očala

- alkoholni flumaster

  in veliko ustvarjalne žilice!

 

1. TOP 

Kostum začnete s krojenjem rumene majice. Ukrojite dva pravokotnika, višine 60 cm in širine 55 cm. Spodnji rob na obeh straneh porežite za približno 3 cm, tako da je vaš kroj rahlo na V.

 

 

Ukrojite še vratno okroglino, ki je poljubna. Za večji dekolte izrežite večjo, za manjšega pa manjšo. Priporočam, da premerite majico, na kateri vam je ovratnik najbolj prilegajoč ter se ravnajte po tej.

 

Nato ukrojite oba rokava, na širšem delu, kjer je pazduha 15 cm, ter pri zapestju 12 cm. Dolžina rokava  je 50 cm.

 

 

Nato se lotite šivanja. Prvo sešijte skupaj ramenske dele, potem sredino rokava spnite skupaj na ramenskem šivu, kot kaže slika, ter zašijte rokav na top. Ko imate prišita oba rokava, sešijte še stranska dva šiva, od roba rokava, proti podpazduhi ter do roba majice na boku.

 

 

Zarobite še rokavni okroglini, tako da jo zapognete za 3 cm nazaj, ter nato še za polovico naprej v nekakšno S linijo. Šivajte po robu tako kot kaže slika, da dobile lepo tanko paspulo.

 

 

Rob spodaj samo obzankajte s cik-cak šivom ali overlock šivom.

 

 

Izmerite ukrojen vratni izrez, saj boste izdelali vratno paspulo, ki naj bo približno 5 cm krajša, od izmerjene dolžine. Širina paspule pa je po želji, v mojem primeru 6 cm, kar na koncu pride približno 2,5 cm.

 

 

2. TU-TU KRILO

Za dekliški kostum izdelajte h klasičnim jeans hlačam še Tu - tu krilo, ki bo popestrilo izgled kostuma.

 

Til prepognite po polovici in na to še enkrat na polovico, da dobite 4 plasti. Od roba, kjer se vse štiri plasti stikajo, odmerite vstran približno 12 cm, ter od tam narišite četrtino kroga. Od roba, ki ste ga pravkar narisali, odmerite še 40 cm, to bo vaša dolžina krila. Izdelajte 4 take kroje v krogu ter jih zložite drugega na drugo po plasteh.

 

 

Nad krilo pride še del jeansa, ki ponazarja hlače z naramnicami, ki so značilne za Minjone. Zrežite kroj širine približno 35 cm in višine 40 cm. Žepek je lahko poljubno velik, vendar v podobnem polkrožnem kroju. Ukrojite še dva daljša trakova za naramnice, ki jih bomo kasneje prišili z gumbi.

 

Žep prišijte na zgornji del, tako da ga po krožnem delu obrežete ter z likalnikom zalikate nazaj, kar vam bo olajšalo šivanje.

 

Na krilo prišijte elastiko: Elastika mora biti ožja od vaše okrogline, da bo držala krilo na mestu, kjer želite. 

 

 

Na zaključen rob Tu- tu krila prišijte še zgornji del iz jeansa. Na katerega prišijete še naramnice ter gumbe.

 

 

S pomočjo skice s flomastrom na žep narišite logotip Minjonov.

 

 

3. KAPA - KLIKNITE / NATISNITE KROJ

Izdelajte še obojestransko kapico, višine in širine približno 25 cm. Kroj postavite na pregib tkanine, kot kaže slika in tako ukrojite dva podolgovata kosa rumenega blaga. Sešijete vrh, kjer so zareze.

 

 

Obšijte okrog in okrog, ter na delu višje okroglini pustite luknjico veliko približno 4 cm, skozi to luknjico obrnite kapo na pravo stran.

 

 

4. OČALA

Iz dveh pokrovčkov izdelajte očala po spodnjem navodilu. Predvidevam, da bo v pustnem času možno kupiti očala za Minjončka, vendar za bolj originalen izgled  si jih izdelajte po naslednjem navodilu.

Moji so izdelani iz dveh pokrovčkov, elastike in nekaj matic.

 

 

Tako, vaš pustni kostum je pripravljen. Dopolnite ga še z make-upom, igrivo frizuro in že ste na pripravljeni na zabavo ali nabiranje sladkarij po vasi.

 

 

Upam, da vam je bilo prijetno v moji in Minjonski družbi =)

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: