Kako zarobiti vafel tkanino?

Vafel tkanina je z vsakim dnem vse bolj priljubljena. Iz nje se izdelujejo odeje, pregrinjala, brisače, kuhinjske krpe in podobno. Da ne bodo vsi izdelki zaključeni na enak način, ti predstavljamo 4 tehnike robljenja, s katerimi lahko dosežeš različne končne videze.

Z OVERLOCK ŠIVOM

 

Najhitrejši in trenutno najbolj popularen način robljenja je z overlock šivom.

 

Najprej s pomočjo krede in okroglega predmeta (kozarca, steklenice, pokrovčka ipd.) na tkanino narišemo vogale želene oblike. Rišemo nekaj mm stran od roba. Rob obšijemo z overlock šivom, pri čemer stroj nekaj mm prvotnega robu odreže stran. Ostanek sukanca z iglo vpeljemo v šiv.

 

 

 

 

Z ZAPOGIBANJEM

 

Klasičen zapognjeni rob eden izmed najpogosteje uporabljanih načinov robljenja.

 

Na hrbtno stran blaga na vogalih najprej z dvema linijama označimo dodatek za šiv. Tretjo linijo narišemo 6 mm stran od dobljene točke pod kotom 45 °. Po tej liniji vogal odrežemo stran. 6 mm dodatka zapognemo navznoter. Sedaj robove 2x zapognemo in jih prešijemo z ravnim šivom.

 

 

 

 

Z IZDELAVO RESIC

 

Izdelava resic je sicer časovno najbolj potratna tehnika robljenja, vendar je končni rezultat res čudovit, postopek pa tako sproščujoč, da se z veseljem prepustimo cefranju.

 

S kratkim ravnim šivom (1-1,5 mm) obšijemo kos blaga okrog in okrog. Šivamo toliko stran od roba, kolikor dolge resice želimo. S pomočjo igle odstranjujemo niti blaga, ki tečejo vzporedno s šivom, da dobimo ljubke resice.

 

 

 

 

Z OBROBNIM TRAKOM

 

Robljenje z obrobnim trakom je od vseh naštetih tehnik najbolj zahtevno, izgled robu pa ličen. Za bolj preprost videz lahko uporabimo bombažen obrobni trak, za bolj »fensi« rob pa satenastega.

 

Obrobni trak razpremo, 1 cm krajše stranice traku zapognemo navznoter in ga z daljšo stranico lice na lice položimo na rob tkanine ter prišijemo. Preden pridemo do vogala, šiv zatrdimo, obrobni trak pa zapognemo, kot prikazuje slika. Nato nadaljujemo s šivanjem, dokler ne pridemo do naslednjega vogala, kjer postopek ponovimo. Šivamo, dokler ne pridemo do začetne točke. Obrobni trak obrnemo, zapognemo na hrbtno stran in z njim objamemo tkanino. Na hrbtni strani na vogalih obrobni trak zapognemo tako, da je videti enako, kot na sprednji strani. Polikamo in prešijemo z ravnim šivom.

 

 

 

Poigraj se in naštete tehnike robljenja pred uporabo preizkusi na manjših kosih blaga. Tehnike niso omejene samo na uporabo na vafel tkanini; uporabiš jih lahko tudi za robljenje drugih tkanin, kot so bombažni poplin, lažje dekorativne tkanine, lan itd.