POLETNA RAZPRODAJA je tukaj! Izkoristi popuste do - 50 %

Boho poletni komplet

Poletje je tukaj in z njim lahkotna, zračna in svetla oblačila. Naredi si boho komplet iz bombažnega rišeljeja v katerem ti bo prijetno, hkrati pa bo tvoj outfit dovršen in v trendu.

POTREBUJEŠ:


- 3 m blaga rišelje (0,6 m za top in 2,4 m za krilo)

- 1 m belega bombažnega poplina za podlogo
- 2,5 cm široko elastiko za pas na topu
- 3,5 cm široko elastiko za pas na krilu

 

NAVODILA ZA IZDELAVO TOPA:

Kroj narišemo direktno na blago, ali pa ga prvo narišemo na papir za krojenje in nato položimo na blago in izrežemo. Skrojimo tudi podlogo. Pri krojenju pazimo, da ne zarežemo v rob rišelje blaga, saj ga bomo kasneje uporabili za volančke.

 

Prvo bomo zašili top. Začnemo pri ramenskem šivu. Oba sprednja dela položimo lice na lice na zadnji del topa. Zašijemo ramenski šiv 1 cm od roba in šive razlikamo. Enako naredimo s podlogo.


Sedaj bomo zašili vrvice za ovratnik. Zalikamo jih tako, da jih prvo damo na polovico, nato pa še vsako polovico na pol. Vse štiri plasti »zložimo«, zalikamo ter vrvico pošijemo tik ob robu, na obeh straneh.

 

 

 

V naslednjem koraku bomo zašili ovratni del. Podlogo in zunanji del topa položimo lice na lice ter na označena mesta vstavimo vrvice v ovratnik. Zašili bomo celoten ovratnik, do točke, ki označuje konec v izreza.

 

 

Porežemo vrhove kotičkov, da se bodo lepše obrnili na pravo stran. Pazimo, da ne zaržemo v šiv. Po okroglini nekajkrat zarežemo dodatek za šiv, da se bo okroglina lepše stala, ko jo obrnemo na parvo stran. Ponovno pazimo, da ne zarežemo v šiv. V dodatek za šiv zarežemo tudi v točki, ki označuje konec ovratnika (tam kjer smo začeli in končali ovratni šiv). To nam bo pomagalo zašiti sredinski šiv sprednejga dela topa v naslednjem koraku.

 

 

 

Šiv razlikamo prvo narazen, nato pa obrnemo na pravo stran in zunanjo stran topa, rišelje, zalikamo 1mm proti notranjosti, zato da na zunaj ne bo viden rob podloge.

 

 

Sedaj bomo zašili sredinski šiv sprednjega dela topa: rišelje in podlogo. Desno in levo polovico sprednjega dela položimo lice na lice, s stično točko na koncu v izreza, do kjer smo prej zašili ovratnik. Zašijemo 1 cm od roba in šiv razlikamo.

 


Ovratnik pošijemo po zunanji strani, do konca v izreza, približno 3mm od roba.

 

 

V naslednjem koraku bomo izdelali volančke. Uporabili bomo rob rišelje blaga, ki je ostal pri krrojenju. Potrebujemo dva dolga trakova, dolga od 1m-1,2m. Če imamo overlock, zarobimo trakove z roliranim šivom, če ne pa na navadni stroj s tačko za robljenje. Zarobimo vse tri stranice traku, surovo pustimo samo tisto, ki bo skrita v rokavnem šivu.

 

 

Sedaj bomo trak nabrali. Na stroju naštimamo najdaljši možni šiv ter nastavimo nizko napetost zgornjega sukanca. Šivamo priblićno 7mm od roba, na strani traku, ki je nismo zarobili. Na začetku šiv zadelamo, na koncu pa ne. Če na koncu ne pustimo nezadelanega šiva, blaga ne bomo mogli nabrati!. Blago nabiramo tako, da vlečemo zgornji sukanec in s tem nabiramo blago.

 

 

 

Trak želimo nabrati toliko, da bo dolg enako kot rokavna odprtina, ki smo jo označili na kroju. Ko smo trak narbrali do enake dolžine, spodnji in zgornji sukanec zavežemo na koncu. Nabranost enakomerno razporedimo po celotni dolžini traku. Trak nato prišijemo na rokavni izrez, na rišelje, 7 mm od roba. Trak pritrdimo zato, da nam bo v naslednjem koraku, ko bomo zašili zraven podlogo, lažje.

 

 

 

Sedaj bomo zašili podlogo na rišelje po rokavni odprtini. Šivamo od ene do druge oznake za rokavni izrez, 1 cm od roba. Ker moramo zašiti rišelje in podlogo lice na lice, bomo imeli med šivanjem celoten top »ujet« med obema plastema. Preden zašijete ta šiv si ga zbuckajte in preverite, če je pravilno sestavljen.

 

 

Kot smo storili pri v izrezu, tudi tukaj na obeh koncih šiva, kjer se konča rokavna odprtina, zarežemo v dodatek za šiv. Pazimo, da ne prerežemo šiva. Šiv prvo razlikamo narazen, potem pa še polikamo po zunanji strani.

 


Sedaj bomo zašili stranski šiv, rišelje in podlogo. Šivamo na enak način, kot smo prej zašili sredinski šiv na sprednjem delu topa, stična točka je konec rokavne odprtine. Na enak način zašijemo še drugi rokav in stranski šiv.

 

 

Rokavno odprtino pošijemo po zunanji strani, cca 3mm od roba. Surove robove rišeljeja na notranji strani topa zadelamo s cikcakom ali overlockom, če ga imamo. Zadelati rabimo samo tisti del, ki ga ne prekriva podloga.

 

 

Top bomo spodaj zarobili, preden dodamo elastiko v pasu. Zarobimo tako, da prvo blago prepognemo proti notranji strani 5mm in zašijemo. Nato rob še enkrat prepognemo za 5mm in še enkrat zašijemo. Tako imamo lep, ozek zaključek.

 

 

Na top moramo samo še prišiti elastiko. Elastiko damo okoli svojega pasu in odrežemo željeni obseg. Predlagamo, da vas elastika ne stiska v pasu, ampak je enako široka kot vaš pas. Po želji pa lahko naredite ožjo ali širšo. Elastiko zašijemo v krog in razdelimo (označimo) na štiri enake dele. Elastiko bomo zašili po notranji strani tako, da se konec podloge všije in skrije pod elastiko. Tudi na topu označimo sredino zadaj in spredaj. Štiri oznake na elastiki poravnamo s 4 oznakami na topu (stranska šiva, sredina spredaj in zadaj), da bo elastika enakomerno razporejena.

 

 

Elastiko zašijemo po obeh robovih okoli in okoli. Zadelamo še konce obeh trakov na ovratniku. Mi smo to storili z gostim cikcak šivom. Tako, top je končan!

 

 

 

 

IZDELAVA KRILA:

Prvo moramo zadelati robove krojnih delov: Na sprednjem iz zadnjem delu rišeljeja ter podloge bomo zadelali vse tri stranice, razen zgornje, ki bo v pasu. Krojna dela za nabrani spodnji del krila moramo zadelati samo pri stranskih šivih. Če imamo overlock to storimo z overlockom, na navadnem stroju pa s cikcak šivom. Nato zašijemo skupaj stranske šive na vseh treh delih krila: glavnemu delu, podlogi ter nabranemu spodnjemu delu krila. Pri vseh postavimo sprednji in zadnji del lice na lice ter zašijemo 1cm od roba. Vse šive razlikamo.

 

 

 

Nabrani spodnji del krila bomo prvo zarobili zgoraj in spodaj. To naredimo enako, kot smo na spodnjem delu topa. Prvo zapognemo in zašijemo 5mm in nato še enkrat zapognemo in zašijemo 5mm, da je surovi rob skrit. Zgornji rob razdelimo (označimo) na 8 enakih delov, da bomo imeli označene stične točke, ko bomo nabrani spodnji del šivali na glavni del krila.

 

 

 

Sedaj bomo spodnji del krila nabrali. Za nabiranje uporabimo enako tehniko, kot smo jo pri rokavih topa. Posebaj naberemo sprednjo polovico in posebaj zadnjo, saj je sicer šiv zelo dolg in nepraktičen za nabiranje. Spodnji del bomo nabrali toliko, da bo enako širok kot glavni del krila. Tudi spodnji rob glavnega dela krila razdelimo na 8 enakih delov. Ko smo spodnji del krila dovolj nabrali, si z označenimi točkami pomagamo, da ga enakomerno pritrdimo na glavni del krila. Spodnji del krila postavimo cca 2cm čez spodnji rob glavnega dela krila in ga nanj zašijemo tako, da rob malce »štrli«.

 

 

Sedaj bomo v krilo vstavili podlogo. Zgornja robova glavnega dela in podloge razdelimo na 8 enakih delov in si jih označimo. Podlogo vstavimo v krilo z nepravo stranjo na nepravo stran krila, tako da skrijemo oba stranska šiva. Zašijemo ju skupaj 7mm od roba.

 


V naslednjem koraku bomo pripravili pas za krilo. Zašijemo ga na stranskih šivih, razlikamo šive ter prepognemo na pol (na pravo stran). Zalikamo. Pas razdelimo in označimo na osem enakih delov, da ga bomo lažje pritrdili na krilo. Pas postavimo lice na lice na zgornji rob krila ter zašijemo 1 cm od roba, pustimo 10cm luknjo, skozi katero bomo speljali elastiko.

 

 

 

Elastiko odmerimo kjer bomo krilo nosili: lahko v visokem pasu ali nižje. Priporočamo, da odrežete kakšen centimeter manjšo, saj se med šivanjem še malo raztegne. Elastiko s pomočjo varnostne zaponke (»knofle«) speljemo skozi pas. Ko pridemo okoli in okoli elastiko zašijemo skupaj tako, da en konec postavimo čez drugega in zašijemo s cikcak šivom. Luknjo na pasu zašijemo.

 

 

 

Elastiko prešijemo po sredini, okoli in okoli, da se nebo obračala. Z overlockom ali cikcak šivom zadelamo še notranji surovi rob pasu. Krilo je končano :)

 

 

 

Tvoj boho poletni komplet je pripravljen :)

 

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: