Barvanje blaga s tie-dye tehniko

Tie-dye je tehnika barvanja blaga, pri kateri z vozlanjem in zavezovanjem ter nato namakanjem v barvi dobimo zanimive vzorce, ki so to pomlad še posebej trendi. Tehnike, ki ti jih predstavljamo, lahko uporabiš za barvanje blaga ali že sešitega izdelka.

Najstarejši primerki tekstila, barvanega s tie-dye tehniko segajo v Peru od 500 do 810 let po našem štetju. Vzorci vključujejo črte in majhne krogce, tekstil pa je bil barvan v živahne rdeče, rumene, modre in zelene odtenke.

 

S tie-dye tehniko lahko ustvarimo vrsto različnih vzorcev, od črt, krogov, spiral, diamantov, do marmoriranega videza in drugih učinkov. Za barvanje lahko uporabimo sintetične ali naravne barve, pri izbiri blaga pa moramo biti pozorni na to, da je izdelano iz naravnih vlaken, kot so bombaž, lan, ramija, svila in volna.

 

Potrebujemo:

blago iz naravnih vlaken, oprano 

barvo za barvanje tekstila 

vedro za barvo 

vedro za vodo 

vodo 

lesene ploščice 

elastike 

vrvico 

plastično cev 

2x zaščitne rokavice 

škarje

 

 

PRIPRAVA BLAGA

Najprej pripravimo blago. Predstavljamo tri preproste tehnike, ki jih lahko preizkusiš tudi sam/-a:

 

 

Blago zložimo na harmoniko najprej v eno smer, nato zloženega ponovno zložimo na harmoniko v drugo smer. Damo ga v sendvič med dve pravokotni leseni ploščici in zvežemo skupaj z vrvicami ali elastikami. Ploščice in vrvica/elastike bodo barvi preprečile, da bi se vpila v blago in ga obarvala. Večji, kot je pravokotnik in več kot je vrvice oz. elastik, več blaga bo ostalo belega. Manjša kot je ploščica in manj kot je vrvice/elastik, več blaga bo obarvanega.

 

 

 

Blago po diagonali ovijemo okrog plastične cevi. Ko je blago navito, na en konec cevi navežemo vrvico, jo 6-7x ovijemo okrog cevi in blago potisnemo navzdol, da se naguba. Zategnemo vrvico. Nadaljujemo z ovijanjem, gubanjem in zategovanjem, dokler ne prevežemo vsega blaga. Na koncu vrvico ponovno zavežemo okrog cevi. Tako dobimo vzorec diagonalnih belih črt, kjer je bila zavezana vrvica.

 

 

 

Blago zložimo na harmoniko. Posamezne dele blaga “uščipnemo” in zavežemo z vrvico ali elastiko. Postopek ponovimo še na drugi strani zloženega blaga. Nadaljujemo z zavezovanjem, dokler ne dosežemo sredine zloženega blaga. Z dodatnimi elastikami blago zvežemo v snop.

 

 

BARVANJE

Ko imamo blago zavezano, pripravimo barvno kopel po navodilih na embalaži, pri čemer upoštevamo težo blaga, ki ga bomo pobarvali.

 

Nadenemo rokavice in blago potopimo v vedro z vodo. Dobro ga ožamemo in ga nato potopimo v barvo. Barvo z nežnim masiranjem nežno vtremo v blago. Po približno 5-10 minutah blago vzamemo iz barve. Če želimo dobiti temnejše odtenke, blago v barvi namakamo dlje časa; do 30 minut. Pozorni moramo biti na to, da je blago, ko je mokro, vedno videti temnejše, kot potem, ko se posuši. Če bomo kombinirali več barv, namakamo posamezne dele blaga.

 

 

Po barvanju blago nežno ožamemo in pustimo, da se barva čez noč fiksira. Zvezane kose blaga naslednji dan dobro izperemo s hladno vodo, nato pa previdno prerežemo vrvice in elastike. Ko odvežemo vse kose blaga, jih operemo v hladni vodi z blagim detergentom in posušimo.

 

 

Pri zavezovanju bodi inovativen/-a. Uporabiš lahko ščipalke za perilo, kovinske sponke za papir, kose lesa različnih oblik, kamenje, pokrovčke kozarcev za vlaganje ipd. Tie-dye tehnika ne pozna napak, zato se prepusti trenutnemu navdihu in uživaj v ustvarjanju!

 

 

 

 

Viri:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tie-dye

https://honestlywtf.com/diy/shibori-diy/

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: