Adventni koledar

Vsi že nestrpno pričakujemo prvi december, ko bomo lahko začeli odštevati dneve do božiča. Časa je ravno dovolj, da sami izdelamo adventni koledar, ki je hkrati tudi čudovita praznična dekoracija. Poglej si, kako.

Naš adventni koledar je sestavljen iz 24 vrečk iz blaga, ki smo jih napolnili s slastnimi medenjaki. Vrečke lahko obesimo na steno ali jih postavimo na posebno mesto, ki je dostopno tudi najmlajšim članom družine. Ti bodo z največjim veseljem in iskricami v očeh odpirali sladke paketke in se veselili prihajajočih praznikov.

 

 

Potrebujemo:

- 1,5 m lažje dekorativne tkanine (mi smo uporabili tri različne vzorce po 0,5 m)

- 19,2 m okrasnega traku

 

 

1. Iz blaga izrežemo 48 pravokotnikov velikosti 15 x 20 cm, trak pa narežemo na 48 kosov dolžine 0,8 m.

 

 

 

2. Dva pravokotnika položimo lice na lice in od zgornjega robu navzdol na obeh straneh odmerimo najprej 2 cm in nato še 1 cm ter mesti označimo z bucikama. Tu bo ostala odprtina, skozi katero bomo napeljali trakec. Pravokotnika sešijemo skupaj v obliki oglate črke U, da dobimo obliko vrečke.

 

 

 

3. Odrežemo spodnja vogala vrečke. Stranska šiva razlikamo, 2 cm zgornjega roba vrečke zapognemo navzdol in ga prešijemo z ravnim šivom 1 cm stran od roba.*

 

 

 

4. Vrečko obrnemo na pravo stran in vanjo napeljemo trakec. Na tisti strani vrečke, kjer trakec vstavimo, mora tudi priti ven. Enako ponovimo še na drugi strani vrečke, da bomo vrečko lahko zategnili s potegom trakcev na obeh straneh.

 

 

 

5. Trakca zavežemo na vozel in vrečka je končana. Enako ponovimo z ostalimi vrečkami. Opremimo jih s številkami od 1 do 24, napolnimo in adventni koledar bo pripravljen na praznični december ;)

 

 

 

S čim lahko adventni koledar napolnimo?

 

Za sladkosnede morajo biti vrečke polne sladkih dobrot kot so čokoladice, bonboni in piškoti. Lahko pa smo tudi malce inovativni in vanje skrijemo listke z navodili za praznične naloge, ki se jih lahko loti cela družina, npr.:

- Specite cimetove piškote in se posladkajte z njimi

- Poglejte božični film ali

- Izdelajte praznične voščilnice in jih odnesite na pošto.

 

Tako vam bo letošnji december kljub situaciji zagotovo ostal v lepem spominu.

 

 

* Za zamudnike: drugi del 3. koraka lahko izpustimo in vrh vrečke odrežemo s cik-cak škarjami ter tako preprečimo cefranje blaga. Takšna vrečka sicer ne bo imela tunela za trakec, bo pa izdelana precej hitreje. Ko jo napolnimo s prazničnimi dobrotami, jo s trakcem zavežemo v mošnjiček.

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: