7 idealnih materialov za pustne kostume

Leto hiti naokoli in pust je že pred vrati. Čas, ko so čezmerne količine krofov dovoljene, celo zaželene, in ko se čez noč lahko preobrazimo v Spidermana, Pikapolono ali Jona Snowa iz Igre prestolov, ne da bi nas kdo čudno gledal.

Glavna atrakcija pustnega dne pa je seveda kostum, ki ga z nekaj domišljije lahko sešijete kar sami doma. Da bo vaše ustvarjanje letos toliko lažje, smo za vas pripravili pet vrst blaga, ki so zaradi svoje teksture in lastnosti idealni za pustne kostume.

 

 

 

Til

Til je tanka mrežasta tkanina, ki se najpogosteje uporablja za izdelavo baletnih kril oziroma tutujev. Zaradi teksture da oblačilom volumen in je kot nalašč za pustni čas. Iz njega lahko namreč izdelate krilo kot del kostuma za princesko, Zvončico, baletko, mačko, miško ali čarovnico Uršulo, navodila za katero lahko najdete na našem blogu. Možnosti je nešteto; lahko postanete tudi slasten mafin :)

 

 

 

Filc

Filc je netkana tekstilija, ki se preprosto modelira in s tem ponuja veliko možnosti uporabe. Lahko ga šivamo, vendar to ni obvezno, saj je navadno lepilo za tekstil prav tako primerno. Ustvarimo lahko obrazne maske, metuljeva krila ali pa kostum flaminga.

 

 

Velur

Velur je enostransko ali obojestransko pletivo, ki je gosto in mehko na otip. V pustnem času, ko je zunaj še hladno, nas kostumi iz velurja prijetno grejejo. Izdelamo lahko npr. kostum medveda, samoroga, kenguruja, emojija ali ga uporabimo za dele kostuma nindža želve.

 

 

 

 

Saten

Saten tkanina je znana po lepem lesku na licu, je gladka in prijetna na otip. Kostumom doda prepoznaven videz, in sicer je kot nalašč za razne obleke, od čarovnic do princesk in ogrinjal superjunakov. 

 

 

Kosmateni materiali

Kosmateni materiali imajo značilno kosmateno površino, ki je mehka na otip. Najpogosteje so iz takšnega blaga izdelani kostumi raznih živali, ki imajo v osnovi gost kožuh, ali pa izmišljeni liki, kot je Pink Panter, kosmatinec Sulley iz animiranega filma Pošasti iz omare, Pikachu, Jon Snow iz serije Igre prestolov ipd.

 

 

Minimat

Minimat je univerzalna tkanina iz poliestra, njena površina je razmeroma gladka, brez dodanega leska. Lahko pohvali s preprostim vzdrževanjem, dejstvom, da se skoraj ne mečka in pa cenovno dostopnostjo, ki je vedno dobrodošla. Primeren je za izdelavo oblek, hlač, celo ogrinjal, kar pomeni, da je lahko sestavni del vsakega pustnega kostuma. Od Rdeče kapice, do princeske z do tal segajočo obleko, Harryja Potterja in superjunakov.

 

 

Juta

Juta ali žaklovina je zaradi svojega surovega videza več kot primerna za izdelavo kostuma Disneyjeve princese Pocahontas, Indijanca, meniha ali pa strašila. Za vse tiste, ki želite obdržati teksturo, vendar vam preveč naraven in surov videz materiala ni po godu, je možno dobiti juto tudi v različnih barvah in nekoliko bolj obdelani obliki.

 

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: