Vse o blagu: pletenje

V seriji objav o blagu je tokrat na vrsto prišlo pletenje. Preberite si vse o tem načinu izdelave blaga in spoznajte razlike med različnimi vrstami pletiv.

Izraz pletivo se navezuje na vsako blago, ki je pleteno; ne glede na debelino materiala. Pleteno blago je izdelano iz serije medsebojno povezanih petelj. Rezultat pletenja je odvisen od velikosti petelj - manjše petlje proizvedejo bolj fino pletivo, večje pa bolj “chunky“ pletivo - reguliramo pa ga z uporabo različnih velikosti igel in debelin preje.

 

 

JERSEY

Beseda jersey je generičen izraz za različne vrste pletenega blaga. 

 

 

ENOJNI (SINGLE) JERSEY

Enojni (single) jersey je najpreprostejša oblika pletenja. Gre za desno-levo pletivo, ki ima različni lično in hrbtno stran. Zanke na licu so v obliki majhnih črk V, na hrbtni strani pa v obliki medsebojno povezanih zank. Pletivo je raztegljivo v obe smeri ter se pri razrezu viha na lično stran.

 

 

 

DVOJNI (INTERLOCK) JERSEY

Dvojni (interlock) jersey je desno-desno križano pletivo, ki ima obe strani enaki in je običajno težje, bolj stabilno, raztegljivo po širini ter se ne viha in cefra.

 

 

 

REBRASTO PLETIVO

Od najpogosteje uporabljanih vrst pletiva poznamo še fino rebrasto desno-desno 1x1 pletivo ter patent, pri katerem gre za desno-desno 2x2 pletivo z izrazito rebrasto površino. Obe pletivi imata enaki lično in hrbtno stran, sta zelo elastični v obe smeri in se ne vihata.