50 % popust na bombažni JERSEY z vzorcem!

Pustni kostum: Mušnica

Del pustne čarovnije je zagotovo izbira pravega kostuma, s katerim bo pustno rajanje še bolj zabavno. Tokrat ti predstavljamo navodila za izdelavo simpatične mušnice. Postopek izdelave ni zahteven, končni izdelek pa je videti enkratno.

POTREBUJEMO:

  • karton

  • 0,5 kg puhek polnila

  • 2 m bele tetra tkanine

  • 2 m belega poplina

  • 0,9 m rdečega velurja

  • 0,2 m debelejšega filca (2 ali 3 mm)

  • 4 m belega obrobnega traku

  • lepilna pištola

  • lepilni trak

  • bel sukanec 

 

V prvem koraku si izmerimo obseg glave, določimo velikost našega klobuka ter dolžino naše oblekice.

 

 

KLOBUK

Za naš projekt smo se odločili izdelati precej veliko mušnico, da bo v množici maškar popolnoma izstopala.

 

Na karton narišemo krog s premerom 80 cm. Nato prenesemo mero obsega glave na sredino kroga in zarišemo še en manjši krog. Kroga izrežemo da dobimo obroč. Pomerimo ga, kako se nam prilega na glavi in ga porežemo, če je premajhen. Vzamemo kos filca in zarišemo trak v dolžini našega obsega glave in višine 20 cm. Nato ga izrežemo. Pomerimo na glavi, če se nam prilega, sicer ga skrajšamo. Vstavimo filc v sredino obroča, da ustvarimo obliko klobuka. Filc z lepilnim trakom pritrdimo po celotnem obsegu na karton.

 

 

 

Iz kartona izrežemo 3 trakove v širini 10 cm. Trak nato na enem robu zapognemo za nekaj centimetrov in ga pritrdimo na obroč kartona. Potem vzamemo drugi konec traku in ga zapognemo, da se rob zapogiba konča na robu obroča in pritrdimo še drugi rob. Enako ponovimo z ostalima trakovoma. Pozicioniramo ju tako, da ji križamo in ustvarimo zvezdo. Izdelali smo ogrodje za klobuk.

 

 

 

Ogrodje nato napolnimo s polnilom. Z lepilno pištolo pritrdimo polnilo tudi na ogrodje in s tem ustvarimo oblaček. 

 

 

 

Sedaj pripravimo tetra tkanino za izdelavo notranjega dela klobuka. Blago narežemo ali natrgamo na 2 trakova, široka toliko, kolikor je široka tetra tkanina, in visoka toliko, kolikor smo določili širino našega klobuka. V našem primeru je to 1,35 x 0,4 m. Klobuk obrnemo okoli in pozicioniramo prvi trak tetre na polovico obroča. Tetro rahlo nagubamo in jo z lepilno pištolo zalepimo na notranji del klobuka. Postopek ponovimo še z drugim trakom tetre, da prekrijemo cel obroč. Sedaj zalepimo še zunanji rob tetre na zunanji rob klobuka. Pri tem koraku lahko dokončno oblikujemo naše gubice.

 

 

 

Klobuk nato obrnemo nazaj na drugo stran in ga pokrijemo z velurjem. Velur nato obrežemo okoli klobuka. S sponkami velur pritrdimo na klobuk. Velur nato zavihamo na notranjo stran in z lepilno pištolo zalepimo rob.

 

 

 

Iz tetre izrežemo okrogle oblike poljubne velikosti in jih prilepimo na klobuk. 

 

 

 

Klobuk obrnemo okoli in iz tetre izrežemo ali natrgamo 2 trakova višine 0,1 m. Trak nato zalepimo na notranjo stran klobuka in drugi trak na nasprotno stran. Trak nam bo služil za zavezovanje in bo pomagal pri nošnji ogromnega klobuka.

 

 

 

S tem smo končali s klobukom in se lotimo še oblekice.

 

 

OBLEKA

Poplin razrežemo na velikost 1 x 2 m in ga prepognemo najprej po širini in nato še po višini. Zarišemo si vratni izrez. Pazimo, da ne pretiravamo z obsegom. Zarisan del izrežemo.

 

 

 

Nato si iz tetre natrgamo 5 trakov višine 0,15 m. En trak nam bo služil za pas in ga zaenkrat damo na stran. Vzamemo dva trakova in ju združimo na enem robu po krajši stranici. Enako ponovimo z drugima dvema trakovoma.

 

 

 

Na poplinu si od prepognjenega dela, ki nam služi kot rama, označimo 20 cm po celotni širini in enako storimo na hrbtni strani. Vzamemo trak iz tetre in na njem označimo četrtine. Četrtine označimo tudi na obleki. Sredino traku pozicioniramo na sredino obleke ter pritrdimo z buciko. Enako storimo še z obema robovoma. Nato na preostali dve označeni četrtini na obleki pritrdimo še preostali označeni četrtini traku. S tem si bomo pomagali pri šivanju tetre na poplin.

 

 

 

Ko začnemo šivati, tetro sproti gosto nabiramo pred tačko in jo zašijemo. Ni potrebno, da naborek izgleda popolno, saj bo z različnim velikostmi naborka izgledalo bolj naravno. Zaradi tega tudi tetre nismo robili in pustili živ rob. Postopek ponovimo tudi na hrbtni strani.

 

 

 

Oblekico nato prepognemo na notranjo stran in zašijemo stranski šiv od vrha naborka do konca spodnjega robu.

 

 

 

Z obrobnim trakom nato še obrobimo vratni izrez, rokavne odprtine in spodnji rob oblekice.

 

 

 

Za konec prišijemo še del pasu iz tetra tkanine na stranski šiv oblekice. Pas pozicioniramo ¼ dolžine na stranski šiv in zašijemo le 5 cm pasu na oblekico. 

 

 

 

TA-DA! Ustvarili smo unikaten kostum! Pri oblačenju si oblekico zavežemo v pasu. Zaradi togosti poplina bo mušnica izgledala naravna in steblo trdno. Klobuk si zavežemo pod brado in že smo pripravljeni na pustne norčije!

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: