Pralna zaščitna maska za obraz

Nihče od nas si ni predstavljal, da se bomo znašli v takšni situaciji, kot smo trenutno. Pomembno je, da naredimo vse kar je v naši moči, da se zaščitimo in poskrbimo za svoje zdravje in zdravje naših najbližjih, saj je le-to prvovrstnega pomena.

Zaloge kirurških mask so hitro pošle, zato je marsikdo zavihal rokave in se sam lotil izdelovanja pralnih zaščitnih mask. Le-te niso primerne za zdravstvene delavce, ki delajo z bolniki in niso alternativa za profesionalne maske. Uporabljajo se le, če profesionalne kirurške maske niso na voljo.

 

 

MATERIALI ZA IZDELAVO

Raziskovalci univerze v Cambridgeu so testirali široko paleto materialov za izdelavo pralnih zaščitnih mask. Med testiranimi materiali so se na testu najbolje obnesli naslednji materiali:

 

100 % bombažni poplin in podobne bombažne tkanine

 

 

 

100 % bombažno pletivo

 

 


Omenjeni materiali filtrirajo med 50 % in 70 % 0,2 mikronskih delcev, podobnih velikosti kot koronavirus. Z njimi je prav tako enostavno dihati, zaradi česar so dovolj udobne za nošenje več ur. 

 

DOPOLNITEV, 22. 4. 2020: Na Inštitutu Jožef Štefan so testirali tudi različne vrste našega blaga - poplin, inlet, vafel in tetra tkanino. Kateri se je na testu najbolje odrezal, si lahko prebereš tukaj.

 

Za pritrjevanje oz. zavezovanje maske se uporablja elastika ali bombažni trak.

  

 

 

NAVODILA ZA DOMAČO UPORABO

Maska je namenjena večkratni uporabi.

 

Pred uporabo si umijte ali razkužite roke. Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu. Maske se med uporabo ne dotikajte, saj tako preprečite vnos mikroorganizmov (v primeru, da se maske dotaknete, si razkužite ali umijte roke). Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado.

 

Po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske le-to odstranite s prijemom za trakove ali elastiko. Maske se spredaj nikoli ne dotikajte. Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost in je ne sklanjajte, saj tako preprečite raztros mikroorganizmov iz površine maske po vaši obleki. Po odstranitvi maske si obvezno umijte ali razkužite roke.

 

VZDRŽEVANJE

Pomembno je, da masko odložite na mesto, kjer ne bo prihajala v stik s čistim perilom. Masko po uporabi odložite v vrečko oz. na mesto, ki ga boste namenili zbiranju mask (npr. mrežasta vrečka za pranje). Zbirno mesto je lahko na balkonu ali v kleti in ne v čistih bivalnih prostorih, kot so kuhinja, spalnica ali dnevna soba.


Masko operite ali prekuhajte v pralnem stroju na 60 °C ali 90 °C. Za pranje uporabite običajen pralni prašek, suho masko pa prelikajte z likalnikom.

 

 

KROJ

Za vas smo pripravili kroj, ki smo ga povzeli po priporočilih Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Kroj za masko prenesite tukaj.

 

Potrebujemo:

kos blaga velikosti 19 x 36 cm

10 cm žičke

1,5 m bombažnega traku ALI 0,3 m bombažnega traku + 0,4 m elastike

 

Postopek izdelave:

1. kos blaga prepognemo na pol in v pregib všijemo žičko

2. položaj gub označimo na blagu, gube zapognemo in jih zalikamo

3. zalikamo še 1 cm dodatka obeh krajših stranic

4. skupaj sešijemo spodnji rob maske

 

Če bomo uporabili bombažni trak:

5.a obe stranici maske objamemo z bombažnim trakom in prešijemo 

Zgornji trak zavežemo za glavo, spodnjega pa za vratom.

 

Če bomo uporabili elastiko:

5.b obe stranici maske objamemo z bombažnim trakom in na vogale prišijemo elastiko
Masko nadenemo na ušesa.

 

 

Poskrbite za svoje zdravje in zdravje vaših najbližjih, saj je le-to prvovrstnega pomena. Ostanite pozitivni in kar se da optimistični ter izkoristite čas, ki ga imate za hobije, ki so vam pri srcu.

 

 

Viri:

Facebook stran UKC Ljubljana

https://smartairfilters.com/en/blog/best-materials-make-diy-face-mask-virus/