Obleka z žepom

Poletje se je poslovilo in tukaj je že jesen. Za tople jesenske dni je primerna enostavna obleka z žepom. Obleka je zelo funkcionalna, saj je ravno pravšnja za tople popoldneve kot tudi hladnejše večere. Obleko lahko nosite samostojno ali v kombinaciji z usnjeno jakno ali pleteno jopico.


Za izdelavo obleke potrebujete 2 m materiala. Priporočamo bombažni poplin, za bolj padajoč videz viskozo, za bolj strog in raven videz pa morda kostimske materiale ali viskozne mešanice z elastanom.

V prejšnji objavi na našem blogu, je predstavljen način, kako izdelati krojni del. Uporabite majico, ki se vam odlično prilega in po njej ukrojite novo obleko. Ko imate izrisan sprednji in zadnji del kroja obleke, skrojite še rokava. Na izrisanem kroju izmerite rokavno okroglino ter izmerjen obseg prenesite na rokavno krivuljo.

 Iz izbranega materiala izrežite krojne dele, torej sprednji in zadnji del obleke in oba rokava. Sprednji in zadnji del položite skupaj lice na lice in skupaj sešijte stranske in ramenske šive. Nato skupaj sešijete rokave, kot kaže slika spodaj. Oba rokava prišijte na obleko tako, da si označite vrh rokava ter ramenski šiv. Označene dele spnite skupaj z bucikami ter enako ponovite na spodnjem delu obleke, kjer je pazduha, torej šiv na šiv. Z bucikami si razporedite, da se rokav prilega okroglini na obleki. Ko imate oba rokava pripravljena in speta skupaj jih preprosto sešijte na obleko.

 Naš primer obleke ima na stranskih šivih razporek. Razporek spodaj razparajte, približno 8 - 10 cm. Na spodnjem delu zarobite obleko nazaj (približno 2 cm) oz. da dobite želeno dolžino obleke. Stranski šiv oziroma razporek zalikajte nazaj(kot kaže slika) in ga obšijte. 

 

 

Iz ostalega blaga izrežite pravokotnik v velikosti 8 x 10 cm in ga obšijete, da se ne para ter prišijete na obleko. Pozicijo žepa najbolje predvidite tako, da sešito obleko pomerite in si z bucikami označite željeno mesto. Nato žep prišijete na obleko.

 Vratni izrez enostavno obzankajte ter ga zaključite z robljenjem z obrobnim trakom, ki se najbolj ujema z vašim izbranim materialom obleke.

Obleko lahko dopolnite z elegantnimi čevlji, gležnarji ali škornji, odvisno od namena in vremena.

 


VIR: http://www.cottonandcurls.com/2013/10/10979/

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: