Nasveti za šivanje umetnega krzna

Iz umetnega krzna lahko sešijete marsikatero zanimivo in zabavno reč. Uporablja se za šivanje modnih dodatkov, obeskov, kot dekorativni dodatek pri oblačilih, pa tudi za izdelavo dekorativne opreme za dom.

Šivanje umetnega krzna je relativno lahko in zabavno, vendar svetujemo, da se pred izdelavo projekta seznanite s spodnjimi nasveti. Potrpežljivost zaželena. ;)

 

 

 

IZBIRA KROJA


Za šivanje z umetnim krznom izberite preprost kroj z nekompliciranimi detajli in relativno malo krojnimi deli.

 

Tudi to sezono so še vedno modni brezrokavniki iz umetnega krzna, dodatki krzna na robovih plaščev in krzneni šali. Umetno krzno pa najdemo tudi v notranjem interierju. Dekorativne blazine iz barvnega krzna popestrijo vsako dnevno sobo, v spalnico ga lahko vključite kot manjšo preprogo, lahko pa iz njega izdelate mehko igralno podlogo za otroško sobo. Manjše ostanke lahko porabite za izdelavo cofa za doma pleteno kapo ali obeska za ključe.

 

 

 

REZANJE


Kroj položite na hrbtno stran umetnega krzna in ga prerišite. Režite vedno vsak krojni del posebej.

 

Najpomembnejše orodje za delo s krznom je OSTER OLFA NOŽ ali SKALPEL. Krzno obrnite z licem navzdol in z nožem režite osnovo krzna, ne pa tudi dlačic.

 

 

Drugi način za rezanje krzna je rezanje z OSTRIMI ŠKARJAMI. Za rezanje uporabite konico škarij. Krzno obrnite z licem navzdol. Škarje z odprto konico postavite pod osnovo krzna in režite malo po malo. Pazite, da režete samo osnovo in ne tudi dlačic krzna.

 

Ko pripravite krojne dele, vsak del označite s kredo ali nalepko, da jih ne zamešate med seboj. Na vsakem od njih označite linije za šiv, ki vam bodo v pomoč med šivanjem debelih plasti krzna.

 

Najboljši dodatek za šiv je okoli 6 mm.

 

 

ŠIVANJE


Pri šivanju umetnega krzna je potrpežljivost ključna. Pred šivanjem krzno počešite s prsti krtačo in se prepričajte, da vse dlačice ležijo v isto smer.
 

 

Dlačice počešite stran od šiva in dodatka za šiv.

 

 

Zaradi debeline krzna za spenjanje uporabite dolge bucike. Spenjajte pod kotom in jih uporabite kolikor lahko, na 2-3 cm. 

 

 

Še bolje pa je, da dve plasti krzna ročno sešijete skupaj z dolgimi šivi. Tako se vam krzno med šivanjem zagotovo ne bo premikalo.

 

 

Šivajte s poliestrnim sukancem, saj bo zdržal dlje časa. Uporabite univerzalno iglo velikosti 90. Če je krzno na pleteni osnovi in vam stroj izpušča vbode, lahko poskusite tudi z iglo za jersey.

 

Za šivanje uporabite daljši šiv. Za šivanje dveh plasti krzna naj bo dolžina 5 mm, za šivanje ene plasti krzna z drugim materialom pa 4 mm. Tako bo šivalni stroj bo lažje šival, vi pa boste iz šiva lažje potegnili ujete dlačice. Pri šivanju vam lahko pomaga tačka z zgornjim transportom ali šivalni stroj z IDT oz. integriranim dvojnim transportom. Pogosto se zgodi, da imajo umetna krzna šibko osnovo, zato lahko pri šivanju delate po dve vrsti šiva.

 

Ker se umetno krzno ne cefra, vam dodatkov ni treba zaključiti. Po šivanju dlačice ponovno počešite stran od šiva.

 

Šiv vedno predhodno testirajte na manjšem kosu krzna.

 

 

PODLOGA


Umetno krzno ni tako toplo kot pravo krzno, zato je izbira kakovostne in mehke podloge še posebej pomembna. Če želite, da je oblačilo iz umetnega krzna toplejše, ga podložite s svilo, sicer ga lahko podložite s klasično podlogo iz viskoze ali acetata. Podlogo na krzno prišijte s cik-cak šivom, saj bo tako podloga zdržala dlje časa.

 

 

ZAPIRALA


Za oblačila iz umetnega krzna lahko uporabimo več različnih zapiral. Najlažja opcija je pas iz enakega materiala. Druge opcije so zapiranje s kaveljčki, s prišivnimi pritiskači, z velikim gumbom ali z usnjenim pasom – izbira je vaša.
 

 

 

NEGA IN ČIŠČENJE


Umetno krzno po vsaki uporabi počešite z mehko krtačo, da se izognete nabiranju prahu in vozlanju dlačic. Po koncu zimske sezone ga odnesite v čistilnico. Oblačilo iz umetnega krzna hranite na obešalniku. Da se dlačice ne bi poškodovale ali sploščile, naj ima oblačilo dovolj prostora. Če se dlačice vseeno sploščijo, jih počešite z vlažno krtačo in pustite, da se dobro posuši.

 

 

Viri:

http://so-sew-easy.com/tips-sewing-with-fur/

http://www.instructables.com/id/How-to-Cut-Sew-Faux-Fur/

 

 

 

Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: