Nasveti za šivanje jersey-a

Jersey je material, ki je prijeten na otip in udoben za nošenje, zato nas ne preseneča, kako popularen je. Vseeno nas pogosto sprašujete kako šivati z njim, zato smo pripravili nasvete za šivanje jerseyja z gospodinjskim šivalnim strojem.

NASVETI ZA DELO Z JERSEYJEM


Elastičnost in prilagodljivost jerseyja sta razloga, zaradi katerih ga tako radi nosimo. Giba se skupaj z nami in nas ne ovira pri naših aktivnostih. To so kvalitete, ki delajo jersey pletiva edinstvena, hkrati pa zahtevajo, da z njim ravnamo drugače kot s tkaninami.
  • za šivanje uporabimo iglo z zaobljeno konico, da ne poškodujemo vlaken
  • za fine materiale uporabimo tanjšo iglo, za debelejše pa močnejšo
  • pred šivanjem različne šive testiramo na ostankih blaga
  • med šivanjem blaga ne raztegujemo
  • pazimo, da med šivanjem podpiramo težo blaga; s tem se izognemo raztegnjenim šivom in hkrati preprečimo da bi igla po nesreči zadela vbodno ploščico
  • če se blago vseeno raztegne, likalnik držimo nekaj centimetrov nad njim in ga “polikamo” s paro - vlaga in vročina bosta blagu pomagala, da se povrne nazaj v svojo obliko

 

PRIPRAVA ŠIVALNEGA STROJA


IZBIRA IGLE

 

Pri šivanju jerseyja je izbira prave igle ključna. Najboljše je, da uporabimo iglo z zaobljeno konico, t.i. jersey ali ballpoint iglo, ki je oblikovana tako, da gre nežno skozi material, pri tem pa ne poškoduje pletiva. Običajno jih dobimo v velikostihod 70/10 do 100/16. Tanjše igle uporabimo za fina pletiva, za debelejša pa močnejše.

 

Če pletivo vsebuje večji delež elastana, uporabimo stretch iglo. Tako kot jersey igla ima zaobljeno konico, je oblikovana tako, da preprečuje izpuščanje vbodov. Običajno jih dobimo v velikostih od 75/11 do 90/14.

 

 

 

PRITISK TAČKE

 

Pritisk šivalne tačke med šivanjem potiska material k transportnim zobcem. Tako se material med šivanjem pomika skozi šivalni stroj. Moč pritiska tačke vpliva na to, kako blago igleda po šivanju. Če je pritisk premočan, se bo blago raztegnilo. Da se temu izognemo, prilagodimo pritisk tačke. Za šivanje jerseyja ga običajno nastavimo na 1 ali nižje.

 

 

 

ŠIVANJE


Pri šivanju tkanin je šiv običajno sestavljen iz dveh delov; iz ravnega in zaključnega ali overlock šiva. Ko delamo z jerseyjem, en šiv opravlja delo dveh. Konfekcijska oblačila so običajno sešita z elastičnim overlock šivom. Z gospodinjskim šivalnim strojem podoben učinek dosežemo z različnimi šivi širine 5-6 mm. Takšna širina zagotavlja, da je šiv elastičen in močan, kar je pri šivanju jerseyja najpomembneje.

 

 

CIK-CAK ŠIV
 
Elastičnost cik-cak šiva blagu omogoča, da se razteguje brez da bi šiv počil. Uporabimo šiv dolžine 1,5 mm in širine 5 mm, saj je takšen šiv po izgledu in fukcionalnosti najbolj podoben overlock šivu. Na začetku in na koncu šiva ne pozabimo zatrditi. Za lep zaključek dodatek za šiv porežemo blizu šiva.
 
 
 
PONAREJENI OVERLOCK ŠIV

Večina šivalnih strojev ima v svojem naboru tudi različne elastične šive, podobne overlock šivu. V navodilih šivalnega stroja pogledamo za priporočila glede nastavitev. Pazimo, da med šivanjem blaga ne raztegujemo. Na začetku in na koncu šiv zatrdimo. Za lep zaključek dodatek za šiv porežemo blizu šiva.

 

 

ROBLJENJE


Robljenje jerseyja se od robljenja tkanin razlikuje po tem, da jersey zapognemo samo enkrat, tkanine pa dvakrat. Dvojni pregib bi bil pri jerseyju že predebel in bi lahko vplival na to, da bi se material začel vihati. 

Konfekcijska oblačila so običajno zarobljena s pokrivnim šivom; na prednji strani sta dva ravna šiva, na hrbtni pa overlock šiv. Pri robljenju jerseyja na gospodinjskem šivalnem stroju je pomembno, da uporabimo elastičen šiv, ki se bo raztegoval skupaj z blagom. Pozorni moramo biti tudi na to, koliko se bo rob raztegoval, ko bomo kos oblačila oblačili in slačili.

 

 

DVOJNI RAVNI ŠIV Z DVOIGLAVKO

 

Šiv z dvoiglavko oz. dvojno iglo je najboljša imitacija pokrivnega šiva; na pravi strani je videti enako, na narobni strani pa kot cik-cak šiv. Šiv je elastičen, zato je primeren za robljenje oprijetih oblačil. Šivalni stroj nastavimo na ravni šiv dolžine 3-3,5 mm.


POZOR! Pri šivanju z dvoiglavko lahko pride do "tunelčkanja". Previsoka napetost spodnjega sukanca povzroči, da se iz blaga oblikuje tunelček. Težavo odpravimo tako, da zmanjšamo napetost spodnjega sukanca.

 

 

 

OZKI CIK-CAK ŠIV

 

Ozki cik-cak šiv je primeren za robljenje neoprijetih oblačil, kjer se robovi ne bodo pretirano raztegovali. Na prvi pogled izgleda kot ravni šiv, od blizu pa se vidi, da je ravno minimalna širina tista, ki šivu daje elastičnost. Šivalni stroj nastavimo na cik-cak šiv in prilagodite širino šiva na 0,5 mm ter dolžino na 3 mm.

 

 

 

Brez razloga odlašate s šivanjem jerseyja. S pomočjo zgornjih nasvetov in pravih pripomočkov vam bo zagotovo uspelo in se boste tudi vi zaljubili vanj. :)

 

Viri: 
http://www.prettyprudent.com/2011/09/by-craft/how-to-sew-knit-fabrics-sewing-with-jersey-101-2/

https://www.seamwork.com/issues/2015/06/knits-without-a-serger