Kako prišijemo zadrgo?

Vsaka šivilja mora prej ali slej vstaviti zadrgo. S preprostimi navodili vam bomo pomagali, da bo ta dogodek čim manj stresen. ;) Naučili se boste prišiti zadrgo na tri različne načine in kako zadrgo skrajšati. Predstavljamo vam tudi nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo vse skupaj bistveno lažje.

1 . Nasveti za šivanje zadrg
2. Dvostransko prekrita zadrga
3. Skrita zadrga
4. Vidno všita zadrga
5. Kako skrajšamo zadrgo?

 

 

 

NAJPREJ NEKAJ NASVETOV ...


1. vedno uporabimo tačko za zadrge, saj le z njo lahko šivamo blizu zobcev
2. tanke, padajoče ali elastične materiale utrdimo z medvlogo
3. dodatek za šiv naj bo vsaj 15 mm
4. dodatke za šiv obzankamo z overlock-om
5. uporabimo sukanec, ki je po barvi čim bolj podoben blagu
 
 
 
 

DVOSTRANSKO PREKRITA ZADRGA


Dvostransko prekrita zadrga je zadrga, ki je skrita za zapognjenima robovoma dodatkov za šiv. Najpogosteje jo uporabljamo za zapenjanje kril, oblek, okrasnih blazin, modnih dodatkov, ...
 
 
1. KORAK
Del šiva, kjer bo zadrga, naudarimo z dolgim šivom (dolžine 5-6 mm). Preostanek šiva sešijemo z normalnim šivom. Dodatke za šiv razlikamo.
 
 
 
2. KORAK
Zadrgo položimo na hrbtno stran na sredino šiva in jo z bucikami pripnemo na dodatek za šiv. 
 
 
 
3. KORAK
Oba kraka zadrge prišijemo na dodatek za šiv s tačko za zadrge.
 
 
 
4. KORAK
S tačko za zadrge in okrasnim šivom dolžine 3-3,5 mm šivamo na licu blaga. Začnemo na desni strani zadrge in šivamo od vrha navzdol, spodaj počez ter nato nazaj navzgor po levi strani zadrge.
 
 
 
5. KORAK
Z razparačem odstranimo naudarke.
 
 
 
 

SKRITA ZADRGA


Skrita zadrga se od drugih razlikuje po tem, da so zobci na hrbtni strani, na licu pa se vidi samo ključek. Uporabimo jo takrat, ko želimo, da je zadrga čim manj opazna.
 
Skrito zadrgo vstavimo preden zašijemo šiv. Najlažje jo prišijemo s tačko za skrite zadrge. Ker vemo, da takšne tačke običajno ne dobimo zraven šivalnega stroja, smo navodila pripravili s tačko za klasične zadrge. Edini pogoj je, da šivalni stroj omogoča prilagajanje pozicije igle.
 
 
1. KORAK
Zadrgo odpremo in obe strani rahlo polikamo na najnižji temperaturi, da se zobci razprejo. Tako bomo zadrgo lažje prišili.
  
 
 
2. KORAK
Zadrgo položimo z licem na lice blaga. Sredina zadrge naj bo točno tam, kjer naj bi bil šiv. Pripnemo jo z bucikami, pri tem pa vrh zadrge odmaknemo vstran.
 
 
 
3. KORAK
Nastavimo tačko za zadrge in iglo premaknemo v desno čisto do roba tačke. Šivamo tik ob zobcih zadrge. Šivati nehamo, ko se tačka dotakne ključka.
 
 
 
4. KORAK
Zadrgo zapremo in nanjo položimo drugo polovico blaga. Blago poravnamo po zgornjem robu in na dodatek za šiv pripnemo še drugi krak zadrge. Zadrgo odpremo.
 
 
 
5. KORAK
Pripravimo tačko in iglo za šivanje druge strani zadrge, ki jo prišijemo na enak način kot prvo.
 
 
 
Na hrbtni strani se šiva, s katerima je zadrga prišita, končata na isti dolžini.
 
 
 
6. KORAK
Zadrgo zapremo. Dodatek za šiv pod zadrgo zašijemo s tačko za zadrge, da se lahko čim bolj približamo šivu zadrge, pri tem pa spodnji del zadrge odmaknemo vstran. S šivanjem začnemo nekaj milimetrov nad koncem šiva zadrge.
 
 
 
7. KORAK
Dodatek za šiv pod zadrgo razlikamo.
 
 
 
 

VIDNO VŠITA ZADRGA


Vidno všita zadrga je zadrga, ki je vidna na licu blaga in je lahko čudovit dekorativni element, ki popestri še tako preprosto oblačilo ali modni dodatek.
 
 
1. KORAK
Na dodatek za šiv nalikamo medvlogo dolžine zadrge in širine 25 mm in naudarimo kot kaže fotografija. Naudarek se konča pravokotno na rob, in sicer tik pod končnikom zadrge.
 
 
 
2. KORAK
Zarežemo v dodatek za šiv do vogala. Pazimo, da ne prerežemo sukanca.
  
 
 
3. KORAK
Blago položimo lice na lice, da se vodoravni del naudarka ujema, in zašijemo šiv pod naudarkom.
  
 
 
4. KORAK
Naudarjena dela po šivu zapognemo navznoter ju polikamo. Dodatek za šiv razlikamo.
 
 
 
5. KORAK
Blago zapognemo lice na lice, in sicer po liniji vodoravnega dela naudarka. 
 
 
 
6. KORAK
Ostaneta nam dva jezička, na katera pripnemo spodnji rob zadrge, kot kaže fotografija. Čez pregib blaga naj gledata samo trakova zadrge; končnik zadrge naj bo pod njim. Zadrgo s tačko za zadrge prišijemo na jezička tik ob pregibu blaga. Pazimo, da jo prišijemo samo na jezička, ne pa na pregib.
 
 
 
7. KORAK
Blago odvihamo in oba kraka zadrge z bucikami pripnemo na zapognjen dodatek za šiv. Zgornja dela zadrge zapognemo vstran.
 
 
 
8. KORAK
S tačko za zadrge in okrasnim šivom dolžine 3 mm šivamo na licu blaga. Zadrgo lahko prišijemo na dva načina.
 
A) Vsako stran prišijemo posebej od vrha navzdol. Šivamo 1-2 mm od roba blaga. Šiva zatrdimo.
 
 
 
 
B) Začnemo na desni strani zadrge in šivamo od vrha navzdol, spodaj počez ter nato nazaj navzgor po levi strani zadrge. Šivamo 1-2 mm od roba blaga.
 
 
 

KAKO SKRAJŠAMO ZADRGO?


Ker ne dobimo vedno zadrge ustrezne dolžine, jo lahko sami skrajšamo.
 
 
NAVADNA ALI SKRITA ZADRGA
 
Odmerimo želeno dolžino zadrge in na tistem mestu čez zobce zadrge naredimo cik-cak šiv širine 5 mm ter dolžine 0,5 mm. Preostali del zadrge pod tem šivom odrežemo.
 
 
 
DELJIVA ZADRGA
 
Na zadrgi označimo točko, kjer jo je treba skrajšati. Zadrgo odpremo in na obeh krakih naredimo cik-cak šiv širine 3 mm ter dolžine 0,5 mm. Preostali del zadrge odrežemo. Ko zadrgo šivamo, njen zgornji del zapognemo vstran, kot pri šivanju vidno všite zadrge (7. korak). 
 
 
 
Upamo, da vam bodo naši nasveti pomagali premagati strah pred šivanjem zadrg. Vaja dela mojstra. Če mojster dela vajo, seveda. :) Prijetno šivanje vam želimo!
Artikli, ki jih priporočamo za vaš projekt: