Kako prilagodimo kroj?

Kolikokrat ste se že znašli v položaju, ko ste v rokah držali čudovit kroj in razmišljali samo eno – joj, čisto je predolg/prekratek!? Ker še predobro poznamo ta občutek, smo za vas pripravili nasvete, kako lahko takšno težavo rešite kar sami! :)

Pomembno je, da naredimo iste spremembe na sprednjih in zadnjih delih kroja. 
Npr. v splošnem je najboljše mesto za spreminjanje kroja na majici med šivom pod pazduho in robom rokava. Pri hlačah pa je to na polovici med korakom in kolenom ter na polovici med kolenom in robom hlačnice. Ne glede na to pa moramo biti previdni na stil oblačila in po potrebi prilagoditi mesto popravka, saj želimo spremeniti dolžino in ne oblike kroja.

 

 


1. DALJŠANJE KROJA

Če želimo kroj podaljšati, ga moramo prvo razrezati na primerni točki. Nato pod en del razrezanega kroja prilepimo papir, kot je to prikazano na sliki. Na papirju z vzporedno črto označimo koliko cm dolžine želimo dodati. Nato še drugi del razrezanega kroja prilepimo na papir, vendar pazimo, da ga poravnamo s črto, ki smo jo narisali (tisto, ki nakazuje za koliko želimo kroj podaljšati). Na koncu povežemo zgornji in spodnji del kroja čez papir, ki smo ga vstavili. 

Če je kroj raven, linije enostavno povežemo med seboj. Če je del kroja, ki smo ga prilagajali, ukrivljen, moramo linije pri povezovanju prilagoditi. 

 


 

2. KRAJŠANJE KROJA

Če želimo kroj skrajšati, ga prepognemo na želenem mestu za toliko cm, kot ga želimo skrajšati. Kroja ni potrebno rezati, vendar prepognjeni del zalepimo z lepilnim trakom, da se ne premika. 


Če je del kroja, ki smo ga prilagajali, ukrivljen, moramo nove linije na prepogibu prilagoditi.